25 січня «Політична критика» запрошує вас на лекцію Ксенії Єрмошиної та Вадима Гудими «Заблокуй це: між “національним Інтернетом” і капіталізмом платформ», що почнеться о 18:30 у Центрі польських та європейських студій НаУКМА.

Уявлення про Інтернет як про територію необмеженої свободи з кожним днем відступають все далі у минуле. Конфлікт між першопочатково децентралізованою архітектурою Інтернету та намаганнями кожної держави розробити власні системи централізованого контролю призводить до глобальної кризи Інтернет-свобод. Тепер ми радше можемо говорити про «національні Інтернети» зі своїми законами та правилами, ніж про єдину глобальну мережу. І для різних країн ці закони відрізняються різною ступінню суворості.

Тоді як у Росії система блокування онлайн-контенту давно налагоджена, український Інтернет до останнього часу лишався «територією свободи». Але у квітні 2017 року у зв’язку з Указом Президента №133 оператори і провайдери отримали розпорядження блокувати низку російських ресурсів: mail.ru, vk.com, yandex.ru та інших популярних сервісів. Сьогодні перелік заборонених ресурсів зростає, хоча чіткої законодавчої бази і технічних рішень для регулювання цього процесу досі не існує. А уявлення про «гібридну війну», що розгортається не лише на передовій, а й у «кіберпросторі», призводить до нової державної стратегії, націленої на створення «суверенного Інтернету» зі ще більш жорстким контролем над мережевим контентом.

Цензура в Інтернеті не є феноменом пострадянського простору. Всупереч популярному міфу про «вільний Інтернет» у Західній Європі і США, механізми блокування сайтів існують там доволі давно, і їх активно використовують держави. На прикладі аналізу блокування в Росії, Україні, Франції та інших державах ми спробуємо наочно пояснити, як саме технічно влаштовані різні способи блокування і як їх можна обходити. Ми також поговоримо про матеріальність глобальної мережі: про магістральні кабелі, точки обміну трафіком, взаємодії між провайдерами на різних рівнях і в різних країнах.

Спроби контролювати Інтернет не обмежуються виключно зусиллями національних держав. На них накладається вплив транснаціональних корпорацій — Google, Amazon, Apple, Microsoft, Facebook — які, по суті, стають «квазіурядами», що керують трафіком і поведінкою користувачів. Останньою спробою переділу впливу в мережі силами корпорацій можна вважати відмову від принципу «мережевого нейтралітету». Що це означає — ми також обговоримо під час лекції.

Але не все так безнадійно. У відповідь на спільні зусилля держав і корпорацій для придушення Інтернет-свобод хакерська спільнота створює паралельні проекти, альтернативні соцмережі, нові протоколи шифрування і нові децентралізовані мережі. Наостанок ми розповімо дещо про ці паралельні проекти, а також про те, як пов’язані між собою технічна і політична децентралізація і чим вони можуть допомогти одна одній.

В події візьмуть участь:

Ксенія Єрмошина — соціологиня, співробітниця Citizen Lab, University of Toronto. Спеціалізується на дослідженні шифрування й Інтернет-цензури.

Вадим Гудима — експерт Лабораторії цифрової безпеки (Цифролаба). Спеціалізується на аналізі цифрових загроз для високоризикованих цілей у громадянському секторі і ЗМІ.

Лекція відбуватиметься російською та українською мовами.

Вхід вільний

Подія у мережі Facebook: https://www.facebook.com/events/594571154229327

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.