17 квiтня о 17:00 у арт-просторi  «SKLO» відбудеться передчасне закриття виставки «Виховнi акти», яка відкрилася напередодні, 15 квітня, і мала тривати ще два тижні, а також протест учасників виставки проти такого рішення. У виставці, яка аналізує різні форми та прояви насильства у сучасному суспільстві, взяли участь 18 митців та мисткинь. Дискусії та відеопокази, проведення яких було заплановане у рамках виставки, через передчасне закриття також не відбудуться.

Рішення про примусове закриття прийняла керівниця арт-простору «SKLO» через погрози з боку правого студентства, тиск адміністрації педагогічного університету Драгоманова, де розміщений простір, та небажанням наражатися на небезпеку. Основні претензії керівництва арт-простору були пов’язані з роботами, що стосувалися теми ксенофобії та цензури за допомогою насильства.

«У нас були домовленості про терміни, які арт-простір відмовляється виконувати. На цьому примусовому закритті ми будемо вимагати публічних пояснень від адміністрації», — коментує кураторка виставки Валерія Зубатенко. Також художники та художниці відмовляються самостійно знімати власні роботи.

Виставка «Виховні акти» є мистецькою реакцією на насильство, яке в нинішній політичній ситуації толерується замовчуванням. Через актуалізацію ідеології «захисту від усіх загроз» політичні актори здійснюють легітимацію власних беззаконних дій, які подаються у якості «виховних актів». Лише з початку 2018 року зафіксовано більше десятка нападів на культурні заходи з боку праворадикальних угруповань. У фокусі виставки перебуває так зване «право сили» як виправдання з боку агресора для скоєння будь-якого виду насильства.  Арт-простір «SKLO» був  обраний для проведення цієї виставки не випадково: саме тут відбувалися зриви кількох культурних подій та напад на «Гендерний клуб», від розслідування якого поліція відмовилася.

Подія у мережі Facebook: https://www.facebook.com/events/148148542691909/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.