Запрошуємо вас на лекцію Аляйди Ассман «1968 у Німеччині», що відбудеться 23 травня о 19:00  у Синій залі Будинку кіно в рамках проекту «Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ».

Під час своєї лекції «1968 у Німеччині: покоління з двома етапами та обличчями» Аляйда Ассман згадає покоління ‘68, народжене в Німеччині між 1940 та 1950 роками та марковане Другою Світовою війною, її наслідками в дезінтегрованій країні, а також сильним прагненням до оновлення, повернення до нормального стану та стабільного життя. Воно росло в часи швидких технічних інновацій, економічного розквіту та модернізації. Рух до особистого звільнення був виразно європейським та західним явищем і живився американською поп-культурою, візіями «влади квітів» та мріями хіпі. У німецькому контексті ці ідеали пройшли кілька етапів: від витоків, пов’язаних зі змінами в культурі та способі життя, до політизації і до перетворення руху на, як дехто вважає, терористичний. Однак історичний внесок покоління ‘68 не обмежується тим, що сталося у 1960–1970-х роках. Наступний бунт у 1980-х був таким же ключовим для постання нової Європи. Аляйда Ассман зосередиться на обох революційних моментах і на тому, як вони змінили Європу.

Аляйда Ассман (Німеччина, 1947) – історикиня, культурологиня та дослідниця літератури. У 1993–2014 роках завідувала кафедрою англійської літератури та теорії літератури в Університеті міста Констанц, Німеччина. Як гостьова професорка викладала у Принстонському, Єльському, Чиказькому, Віденському та інших університетах. У 2017 році разом зі своїм чоловіком Яном Ассманом отримала Премію Бальцана. Серед останніх публікацій англійською: «Культурна пам’ять та західна цивілізація» (2012), «Тіні травми: пам’ять і політика повоєнної ідентичності» (2016).

Мова лекції – англійська із синхронним перекладом українською.

Повний опис програми – за посиланням.
Вхід на всі заходи – вільний.

Проект «Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ»  націлений на дослідження політичної та культурної спадщини протестів і боротьби 1968-го з перспективи п’ятдесяти років потому, беручи до уваги суперечності цього історичного моменту для Західної та Східної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.