За даними нового дослідження Управління ООН з наркотиків та злочинності, найбільша небезпека чигає на жінок удома. Майже 6 із 10 вбитих жінок гинуть від рук інтимного партнера або члена родини. Це приблизно 137 убивств знайомими людьми щодня. За статистикою, найбільше ризикують загинути від рук партнера або родича жінки в Африці та Америках, а найменше — у Європі. Найбільше у результатах дослідження тривожить те, що за минулі роки в цій сфері не вдалося досягти значимого прогресу.

«Гендерно мотивовані вбивства жінок та дівчат лишаються серйозною проблемою в різних регіонах — і в бідних, і в багатих країнах, — написав у звіті Юрій Федотов, виконавчий директор Управління ООН з наркотиків та злочинності. — В той час як переважна більшість жертв убивств — це чоловіки, які гинуть від рук незнайомців, жінки набагато частіше стають жертвами людей, яких вони знають».

Ці знахідки підкріплені цифрами звіту Global Gender Gap Report, підготованого Світовим економічним форумом, в якому розглянуто статус жінок у суспільстві і зроблено спробу визначити в кількісному вимірі різницю між чоловіками та жінками в чотирьох ключових областях: здоров’ї, економіці, політиці та освіті.

У доповіді форуму насильство проти жінок відображене у підіндексі «Здоров’я та виживання». В одному з розділів співвідношення статей при народженні використане для того, щоб зафіксувати феномен «зниклих жінок», поширений у багатьох країнах, де родини віддають перевагу синам. В іншому розділі розглянуто різницю очікуваної тривалості життя між чоловіками та жінками, щоб зафіксувати роки, втрачені через такі фактори як насильство, хвороби та недоїдання.

Всесвітня організація охорони здоров’я називає насильство проти жінок — особливо сексуальне насильство та насильство з боку партнерів — серйозною проблемою. За підрахунками організації, кожна третя жінка у світі пережила сексуальне насильство протягом свого життя.

То чому стільки жінок стають жертвами вбивств? Крім домашнього насильства, у звіті вказано такі причини, як убивства честі, убивства через придане та загибелі внаслідок збройних конфліктів. Зазначається, що про насильство проти жінок часто не повідомляють у поліцію, і велика його частка лишається незафіксованою.

Управління ООН з наркотиків та злочинності заявляє, що жінкам необхідний доступ до ресурсів та послуг, які дозволять їм виходити з насильницьких стосунків, — такі як шелтери, психологічна та юридична допомога. «По всьому світу, у країнах багатих та бідних, розвинених і тих, що розвиваються, 50 тисяч жінок гинуть щороку від рук своїх нинішніх або колишніх партнерів, батьків, братів, матерів, сестер та інших членів родини через свою роль та статус як жінок, — підсумовано у звіті. — Жінкам потрібен доступ до широкого комплексу сервісів з боку поліції та судової системи, медичних та соціальних сервісів, які, щоб бути ефективними, мають бути скоординованими».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.