14 січня у столиці Польщі пройшла багатотисячна мовчазна хода на знак вшанування померлого у той самий день мера Гданська Павла Адамовича. Присутній був мер Варшави Павел Тшасковський.

Тут і далі фото Катерини Семчук

Звістка про напад на Павела Адамовича сколихнула Польщу 13 січня. Озброєний ножем польський громадянин Стефан В. напав на мера, коли той на сцені дякував людям за підтримку «Великого оркестру святкової допомоги» (щорічна благодійна акція, подібна до акції збору коштів від української організації «Таблеточки», але масштабніша). Нападник видерся на сцену, накинувся на Адамовича і вдарив його принаймні двічі ножем у груди в районі серця. Після чого він з ножем у руці і піднятими на знак тріумфу руками бігав по сцені, вихопив мікрофон і заявив, що сидів невинним у в’язниці п’ять років, що «Громадянська платформа» (Platforma obywatelska) піддавали його тортурам, і саме через це щойно помер Адамович.

Павел Адамович належав до польської партії «Громадянська платформа» і був мером міста Гданська протягом двадцяти років. Мешканці цього міста були дуже прихильні до свого мера, який, на їхню думку, будував «місто свободи та солідарності».

Адамович започаткував у Гданську кілька новаторських для Польщі програм, а саме Гданську модель рівного ставлення1Програма для запобігання дискримінації мешканців через вік, здоров’я, стать, … Continue reading, Гданську модель інтеграції іммігрантів та іммігранток,  Гданську раду з питань рівного ставлення та низку громадських комітетів. Павел Адамович активно підтримував ЛГБТ+ спільноту і брав особисту участь у Маршах Рівності у Гданську.

Акції з ушанування пам’яті загиблого Павела Адамовича пройшли у столиці та багатьох найбільших містах Польщі. Гаслом «Cтоп ненависті» учасники маршів закликали польську владу припинити мову ненависті, яку постійно вживає правляча партія «Право і справедливість» (ПіС) проти своїх опонентів. Так, члени цієї партії часто публічно в агресивний спосіб висловлювалися про «Громадянську платформу», яка була при владі у Польщі до 2016 року, коли вибори виграв ПіС. Можна сказати, що партія ПіС виграла саме завдяки агресивному протиставленню «Громадянській платформі», звинувачуючи їх у розкраданні Польщі та всіх бідах, а також штучно нарощуючи у польських громадян почуття загрози з боку біженців із Близького Сходу та Африки. Теперішня влада Польщі закриває очі на мову ненависті своїх союзників та представників, зокрема партії Kukiz15, католицької церкви та праворадикалів. Також ПіС активно висловлювалася проти благодійної акції «Великий оркестр святкової допомоги» (WOŚP). Ця акція щороку збирає надзвичайно великі суми грошей на лікування дітей, хворих на рак, але польській правиці не подобається її відокремленість від католицької церкви, непідконтрольність уряду та особисті ліберальні погляди засновника WOŚP. Той факт, що напад на Павла Адамовича відбувся на сцені «Оркестру», додає ще більшої трагічності його смерті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Програма для запобігання дискримінації мешканців через вік, здоров’я, стать, походження, національність, ставлення до релігії та сексуальну орієнтацію. — Прим. авт.