КМДА планує провести конкурс на нового орендаря будівлі кінотеатру «Київ». Про це сьогодні, 14 січня, на прес-брифінгу заявив заступник голови КМДА Володимир Слончак.

4 січня термін дії орендного договору КМДА з ТОВ «Культурний центр Кінотеатр “Київ”», який з 1999 року організовує роботу кінотеатру, закінчився. Точних дат проведення ще не оголошено (очікується, що це буде приблизно через місяць-півтора), натомість Слончак повідомив основний критерій, за яким буде обрано нового орендаря, — запропонована сума оренди. КМДА визначила, що вартість оренди має стартувати від 700 тисяч гривень на місяць, натомість зараз ТОВ «Культурний центр кінотеатр “Київ”» сплачує 47 тисяч гривень. За словами заступника голови КМДА, суму в 700 тисяч гривень запропонували експерти, які визначили ринкову вартість будівлі.

Директор департаменту комунальної власності Андрій Гудзь під час прес-брифінгу зазначив, що ТОВ «Культурний центр кінотеатр “Київ”» було попереджено за два місяці про те, що договір буде розірвано. Натомість голова Держкіно Пилип Іллєнко стверджує, що орендарів не попередили про розірвання договору у термін, що встановлений законодавством.

Також під час брифінгу Володимир Слончак зазначив, що вважає цілком можливою сплату орендної плати, що відповідає умовам конкурсу, новим орендарем, який при цьому і далі включатиме у програму арт-хаусне та фестивальне кіно.

У КМДА повідомили, що зміна орендаря не вплине на роботу кінотеатру. Однак усе обладнання Кінотеатру «Київ» закуповували сьогоднішні орендарі, за якими і закріплено право власності на нього. Відповідно, враховуючи період, на який припадає конкурс, виникає питання, чи зможе відбутися цьогорічний фестиваль «Молодість», що має пройти наприкінці травня і для якого кінотеатр «Київ» традиційно є центральною локацією. Адже ТОВ «Культурний центр Кінотеатр “Київ”» має право забрати своє обладнання, а на купівлю і встановлення нового потрібен час.

Також нагадуємо, що раніше директорка департаменту культури КМДА Діана Попова зазначила, що кінотеатр може увійти до Комунального підприємства кінотеатрів «Київкінофільм» (до якого входять кінотеатри «Алмаз», «Лейпциг», «Київська Русь», «Ім.Т. Шевченка», «Росія» («Кіото»), «Ленінград» («Дніпро»), зараз закриті кінотеатри «Братислава» і «Загреб» та інші). Володимир Слончак зазначає, що КП «Київкінофільм» зможе взяти участь в оголошеному конкурсі, але яким чином це комунальне підприємство, яке до цього могло стати орендарем і без жодного конкурсу, буде сплачувати оренду понад 700 тисяч гривень на місяць — у КМДА не пояснили.

Запропоновані КМДА умови конкурсу уподібнюють його до аукціону, на якому переможе той, хто запропонує найвищу ціну. Слончак декілька разів зазначив, що умовою перемоги на конкурсі буде найвища орендна плата, яку запропонує потенційний орендар, що, на думку КМДА, захищає інтереси киян. На запитання про те, якою вони бачать ціну квитка на кінопоказ при мінімальній орендній ставці 700 тисяч гривень, представники КМДА прямої відповіді не дали. Постає питання, наскільки доцільно визначати майбутніх орендарів кінотеатру, ґрунтуючись на їхній спроможності платити якнайбільше, а не на їхньому досвіді управління культурними інституціями? Також відкритим залишається питання, чи зможе кінотеатр і далі демонструвати немейнстрімне кіно у таких умовах.

Врешті основним аргументом КМДА сьогодні є те, що такі «заходи» дають можливість Кінотеатру «Київ» уникнути долі кінотеатрів «Україна» та «Кінопанорама», але виникають сумніви, чи не призведе така політика до геть протилежного результату. Вартість оренди, яку сьогодні вимагає КМДА, є непосильною для більшості потенційних орендарів. Тож цілком імовірним сценарієм є навмисне створення боргу з боку нового орендаря за умов несплати оренди, після чого з’явиться можливість відчуження частини або всієї будівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.