Днями по світових медіа прокотилася новина про другу в історії людину, котру вдалося повністю вилікувати від ВІЛ. Що це — визначний науковий прорив, чи в погоні за гучними заголовками журналісти знову все наплутали?

Коротко: у так званого «лондонського пацієнта» (його особу тримають у таємниці) в 2003 році діагностували ВІЛ, а в 2012 — рак лімфатичної системи, який не реагував на хіміотерапію. Деякі форми лімфоми лікують шляхом пересадки стовбурових клітин від здорового донора. Однак у клітин, пересаджених «лондонському пацієнту», був іще один бонус — рідкісна мутація, яка робила їх імунними до ВІЛ-інфекції. Через шістнадцять місяців після операції лондонський пацієнт перестав приймати препарати, котрі стримують розвиток ВІЛ-інфекції, однак лишився ВІЛ-негативним.

До цього єдиною людиною, яку вдалося повністю вилікувати від ВІЛ, вважали Тімоті Рея Брауна, також відомого як «берлінський пацієнт». У 2006 році у нього виявили лейкемію. Після інтенсивного курсу хіміотерапії йому двічі пересадили стовбурові клітини від донора з так званою мутацією CCR5-дельта 32. Така мутація трапляється приблизно в 1% людей північноєвропейського походження і робить імунну систему носія резистентною до ВІЛ. Браун уже більше десяти років лишається ВІЛ-негативним.

Проте досі медикам не вдавалося повторити цей успіх з іншими пацієнтами. Більшість із тих, кому пересаджували стовбурові клітини з мутацією, померли через ускладнення після пересадки або внаслідок рецидивів раку, решта перебувають в ремісії, однак продовжують приймати антиретровірусні препарати, тому неможливо сказати, чи були б вони ВІЛ-негативними без них.

«Лондонський пацієнт» є другим успішним випадком, однак автори дослідження не поспішають оголошувати його вилікуваним, обмежуючись терміном «довгострокова ремісія». Поки що у вчених лишається багато питань щодо того, завдяки чому лікування спрацювало. Зокрема, припускають, що оскільки в обох пацієнтів був однаковий штам вірусу, спосіб може бути неефективним для інших штамів. Також очевидно, що таке лікування підійде далеко не всім ВІЛ-пацієнтам через його небезпечність. Однак дослідження може допомогти в пошуках менш ризикованих та складних способів навчити імунну систему опиратися ВІЛ-інфекції.

За матеріалами Vox

Головне зображення: Тімоті Рей Браун, також відомий як «берлінський пацієнт» — перша людина на світі, вилікувана від СНІДу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.