Виявилося, що ще 2500 років тому у Китаї під час поховальних ритуалів люди використовували квіти та насіння коноплі, кидаючи їх на розпечені камені, щоб створити одурманюючий дим.

Високо в горах Памір, що на сході Китаю, на маленькому цвинтарі Цзірзянкал (Jirzankal) археологи з Академії суспільних наук Китаю знайшли дерев’яні кадила та камені зі слідами спаленої марихуани.

«Ці результати підтверджують гіпотезу про те, що канабіс вперше використали як психоактивну речовину в гірських районах на сході Центральної Азії, а потім ця практика поширилася в інших регіонах світу», — стверджують науковці з німецького Інституту історії людства ім. Макса Планка у Єні та Китайської академії наук у Пекіні.

Автори статті в інтернет-виданні Science Advanced стверджують, що це безпосередній доказ паління марихуани «в рамках ритуальних та релігійних обрядів у західному Китаї щонайменше 2500 років тому».

Близько 600 років до н. е. в горах Паміру на висоті 3 тис. метрів над рівнем моря невідомий народ створив цвинтар на західному березі річки Ташкурган. Протягом майже 200 років на ньому ховали людей різних культур та різного статусу. У приблизно 50 відкритих гробах знайшли як одноосібні, так і багатоосібні поховання. Сьогодні це місце називається Цзірзянкал і розташоване в таджицькому автономному окрузі Сіньцзян на сході Китаю.

Науковці досліджували цей цвинтар у 2013 та 2014 роках. У вісьмох гробах було знайдено десять кадил із камінням, на якому була сажа. Вчені методом газової хроматографії та мас-спектроскопії дослідили осад, зішкрябаний із каменів. Аналіз виявив особливо високий рівень канабінолу, який є продуктом (метаболітом) найбільш психоактивного інгредієнта марихуани під назвою тетрагідроканабінол (ТГК).

Постає питання, чи люди з Цзірзянкалу активно використовували канабіс, чи просто шукали рослини з високим рівнем ТГК.

«Одна з теорій говорить, що рослини канабісу виробляють більшу кількість активних сполучень у відповідь на збільшене ультрафіолетове випромінювання. (…) Таким чином, люди, які подорожували високими гірськими регіонами, могли знайти там сильніші дикі рослини і впровадити новий спосіб їх використання», — написали автори дослідження.

Однак деякі питання залишаються без відповіді. Наприклад, хто, коли і де вперше одомашнив марихуану. Це могло відбутися на величезній площі середньої Євразії, починаючи від західного Китаю і аж до Східної Європи. Дика конопля, як і сьогодні, зустрічалася там часто.

Професор Роберт Шпенглер з німецького інституту у Єні вважає, що це могло статися у Середній Азії і звідти поширитися вздовж комунікаційних шляхів, особливо Шовковим шляхом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.