Жінки Саудівської Аравії нарешті не потребуватимуть дозволу чоловіка для того, щоб подорожувати. До того ж, відповідно до нових норм, опублікованих у п’ятницю, жінки зможуть самі оформляти цілу низку документів, а також ставати офіційними опікунками дітей. Нові правила підтримав Король Салман та його кабінет.

Щоправда, попри ці прогресивні зміни, Саудівська Аравія й досі обмежує жінок у багатьох сферах. Зокрема, жінки мають отримувати дозвіл чоловіків-опікунів, якщо вони хочуть вийти на волю з тюрми чи одружитися. Жінки також не можуть передати громадянство своїм дітям (громадянство передається лише по батькові).

Варто також зазначити, що Саудівська Аравія нещодавно перебувала в центрі декількох міжнародних скандалів. Зокрема, декілька жінок втекли із країни й попросили захисту та притулку для себе і своїх рідних. Минулого ж року в Саудівській Аравії заарештували низку активісток за права жінок.

Саудівська Аравія вже декілька років проходить через процеси, які деякі оглядачі характеризують як спроби керівництва модернізувати країну. Майбутній король та фактичний керівник країни, Мухаммед ібн Салман, радикально змінив економічну політику держави, розпочавши масштабну компанію з диверсифікації економіки, а також скасував низку заборон для жінок. Зокрема, за останні роки жінкам дозволили самостійно водити авто, вчитися в університеті та працювати без згоди чоловіка. Жінки також більше не потребують згоди чоловіка для того, щоб їм зробили операцію.

Саме починаючи з 2017 року, коли Мухаммед ібн Салман був призначений спадкоємцем короля, повноваження релігійної поліції були систематично обмежені.

Проте Саудівська Аравія також пережила декілька хвиль арештів, чисток та репресій, які теж асоціюють із Мухаммедом ібн Салманом. Зокрема, відбулися масові арешти державних діячів та дисидентів, а також активісток за права жінок. Вбивство Джамаля Хашоггі — критичного до режиму журналіста, що проживав у Сполучених Штатах — стало найбільш гучним прикладом того, як жорстко Саудівська Аравія позбувається невдоволених. Саудівську Аравію також критикують журналісти та правозахисники за її участь у війні в Ємені.

Джерело: The Guardian

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.