26-29 вересня під Києвом відбудеться міждисциплінарний симпозіум, присвячений цифровій праці в епоху капіталізму великих даних, застосуванню критичної теорії до Інтернету та соціальних медіа, а також потенціалу для співпраці та можливим альтернативам.

Концепція «цифрової праці» спочатку стосувалася різних форм нематеріальної праці – безкоштовної праці користувачів, які створюють контент і взаємодіють у соціальних медіа, або оплачуваної праці фрілансерів на віртуальних ринках праці (digital labor platforms). Сучасні теоретики поширюють поняття «цифрової праці» на всі різновиди роботи зі створення і підтримки цифрових систем – як самих цифрових пристроїв, так і програмного забезпечення, соціальних медіа та Інтернету.

Цифрова праця не ефемерна чи віртуальна, а глибоко вкорінена у найрізноманітніших видах людської діяльності. Її величезний масштаб охоплює всю планету: рабську працю у шахтах Африки з видобутку мінералів, що складають фізичну основу інформаційних технологій; роботу у складальних цехах в Китаї з їхнім суворим контролем і експлуатацією на межі людських можливостей; залучення
через цифрові майданчики аутсорсингових когнітивних працівників із країн, що розвиваються; розбір звалищ застарілого обладнання і токсичних відходів. Ці процеси приносять збагачення і владу дуже вузькому прошарку суспільства, відкидаючи мільйони людей на протилежний полюс прекарної, низькооплачуваної зайнятості.

Симпозіум зосередиться на таких питаннях:

– Чим цифрова праця відрізняється від класичної індустріальної праці?
– Чи можна вважати когнітивних працівників окремою й особливою частиною пролетаріату?
– Наскільки ця форма праці змінює трудові відносини на пострадянському просторі?
– Які форми відчуження притаманні цифровій праці?
– Яким є потенціал, реалії та обмеження боротьби за справедливіший Інтернет?

До участі запрошують дослідни_ць, журналіст_ок, редактор_ок, соціальних та профспілкових активіст_ок, перекладач_ок, художни_ць, когнітивних працівни_ць, ентузіаст_ок цифрових прав і всіх охочих. Організатори покривають витрати на проживання та харчування, а також транспортні витрати, включно із квитками на поїзд (плацкарт, купе) і автобус.

Для участі необхідно до 12 серпня 2019 року заповнити анкету за посиланням, представивши тези свого дослідження, аудіовізуальну, художню або іншу роботу, пов’язану з темою симпозіуму. 

Кількість місць обмежена. Відібрані кандидат_ки отримають запрошення на симпозіум до 20 серпня 2019 року. Із питаннями звертатися за адресою: digitallabor@protonmail.com

Організатор заходу – Центр соціальних і трудових досліджень за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.