Вчора, 30 червня, у Києві, Львові та багатьох інших містах відбулися масові акції протесту профспілок. Вони вимагали відкликати з Верховної Ради законопроєкти № 2275 та № 2681, а також не допустити повторного внесення до Парламенту «Закону про працю» (№2708), що мав замінити Трудовий кодекс. Усі ці законодавчі ініціативи учасники акції називають «антисоціальними» та «антипрофспілковими». Іншою вимогою стала відставка голови парламентського комітету з питань соціальної політики Галини Третякової.

У Києві на акцію вийшло більше 200 учасників, серед яких профспілки будівельників, медиків та члени ініціативи «Соціальний рух». Під гасла на кшталт «Третьякову у відставку, хай живе на мінімалку» вони пройшлися маршем від Європейської площі до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, де зайняли вулицю Грушевського, та Офісу Президента. У Львові до профспілкової акції, що пройшла під стінами обласної адміністрації, доєдналися представники лівої ініціативи «Чорний стяг». Пікети державних установ також відбулися у Харкові, Краматорську, Тернополі, Чернівцях, Запоріжжі, Вінниці, Миколаєві, Рівному, Полтаві, Луцьку та Ужгороді.

Фото: Соціальний рух

На думку представників профспілок, ухвалення цих законопроєктів суттєво вдарить по правах найманих працівників, створить перешкоди для об’єднання робітників у профспілки та суттєво скоротить можливості для захисту прав їх членів. Зокрема, законопроєкт № 2681 обмежує кількість профспілок на одному одному підприємстві, збільшує кількість людей, необхідних для створення профспілкового об’єднання, скорочує права виборних представників, через що їх простіше буде звільнити, та позбавляє профспілки власності, що лишилася з радянської доби. Також учасники акції виступили проти другого етапу пенсійної реформи та відмови від солідарної пенсійної системи.

Про те, що депутати від «Слуги народу» хочуть переглянути трудове законодавство на користь роботодавця, в свій час прямо сказала Галина Третьякова, заявивши, що у планах «трохи наїжджати на права і дискримінувати найманого працівника». Фігура очільниці комітету з питань соціальної політики Галини Третякової стала головним із подразнюючих факторів останніх днів. Інша її заява, де прозвучали слова про «дітей низької якості» та позитивні згадки про «стерилізацію жінок без вищої освіти» викликала чимале суспільне обурення. Тож учасники протестів по всій країні вимагали її відставки. Сама ж Третьякова в цей день виступила з трибуни Верховної Ради, де сказала, що «діти низької якості» — це всього лиш термін економіста Гері Беккера, а кампанію проти неї замовили її вороги — профспілки, «старі еліти» та Російська Федерація.

Фото: Трудова Галичина

Свою акцію профспілки назвали попереджувальною. Сьогодні під стінами Офісу Президента триває акція шахтарів, що вимагають погашення заборгованості по заробітній платі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.