Аналітичний центр CEDOS запрошує на онлайн-дискусію про те, як змінюється уявлення про дозвілля і вільний час у ХХІ столітті. Дискусія відбудеться у четвер, 27 серпня, з 11:00 до 13:00.

Дозвілля, його тривалість, наповненість та доступність є важливою складовою якісного і здорового життя. Поняття дозвілля і вільного часу нерозривно пов’язані із зайнятістю й умовами праці. На початку ХХ століття Джон Кейнс передбачав, що економіка розвинених країн зростатиме, а кількість вільного часу працівників і працівниць постійно збільшуватиметься. Це своєю чергою призведе до урізноманітнення дозвілля людей.

Разом з глобалізацією та поширенням інформаційних технологій у ХХІ столітті з’являються нові типи і форми зайнятості. Сюди можна віднести фріланс і зайнятість через додатки або онлайн-платформи. Поява таких типів зайнятості асоціюється з гнучкістю і свободою. Однак, на практиці це часто призводить до збільшення трудового навантаження і прекарних умов праці.

Учасники дискусії обговорюватимуть такі питання:

▪ Як зайнятість і умови праці впливають на доступність і різноманітність дозвілля молодих людей;

▪ Яка роль культури, культурних просторів та інституцій у дозвіллі сучасної молоді;

▪ Як соціальні, економічні та класові нерівності впливають на доступність якісного дозвілля у містах.

В дискусії візьмуть участь:

Михайло Мінаков – філософ, дослідник історії модерності та пострадянських ідеологій, доктор філософських наук, керівник української дослідницької програми в Kennan Institute.

Олеся Островська-Люта – директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу Мистецький Арсенал. Арт-менеджерка та кураторка сучасного мистецтва.

Людмила Скокова – докторка соціологічних наук, доцентка, старша наукова співробітниця Інституту соціології НАН України.

Модеруватиме подію Іван Вербицький – директор CEDOS.

Дискусія відбудеться у додатку Zoom. Для участі необхідно зареєструватися: bit.ly/transformatsiia_dozvillia. Посилання на подію буде надіслано усім зареєстрованим напередодні події.

Онлайн-дискусія проходить в рамках проєкту дослідження дозвілля молоді у трьох містах України, а саме у Хмельницькому, Івано-Франківську і Херсоні, яке проводить аналітичний центр CEDOS за підтримки Українського культурного фонд.

Ілюстрація: Анна Іваненко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.