Внаслідок реконструкції кінотеатру «Зоряний»1Київ, вул. Московська, 31/33. його будівля перетворилася на химерний гібрид оригінального фасаду споруди та нового скляного каркасу. А оновлене разом із будівлею покриття площі вже розвалюється.

Будівельні роботи у кінотеатрі «Зоряний» розпочались у 2018 році. Їх спершу позиціонували як реконструкцію, внаслідок якої в оновленій будівлі мав запрацювати кінотеатр.  У 2004 році у «Зоряному» проводили капітальний ремонт, тому план реконструкції будівлі був пов’язаний не так зі станом будівлі, як з економічними інтересами її власника. Але будівельні роботи не викликали спротиву серед містян_ок, адже кінотеатр довгий час не працював та слугувала штабом «Партії регіонів».  

«Зоряний» не був одним з багатьох типових проєктів. Його збудували у 1987 році за проєктом архітектора Андрія Чорнодіда на місці іншого кінотеатру – «Авангард», який до 1950-х років мав назву «Стахановець». 

Площа будівлі кінотеатру до реконструкції становила 4284,2 кв. м, а після зросла аж до 11 365 кв. м. Людмила Горделадзе, колишня директорка кінотеатру «Жовтень», сьогодні, коментуючи ситуацію, зазначає, що власник будівлі збирався виділити на новостворений кінотеатр лише тисячу квадратних метрів. Це, на її думку, було б нерентабельно навіть для комерційної мережі кінотеатрів.

Найімовірніше, для економії коштів забудовник вирішив не перебудовувати весь фасад «Зоряного». Тому частину бічних стін кінотеатру, наче саркофагом, обнесли скляним каркасом, а задні взагалі вирішили залишити, надбудувавши кілька поверхів. Тобто за скляним фасадом, який несподівано відкрився киянам після завершення ремонтних робіт, досі ховається частина оригінальної будівлі «Зоряного».

Активіст_ки ініціативи «Кінорух “Зоряний”», серед засновни_ць якої були Людмила Горделадзе й кінокритик Володимир Войтенко, обіцяли відкрити в оновленому «Зоряному» чотиризальний кінотеатр українського та фестивального кіно, «сучасний заклад культури європейського типу». Метою ініціативи було проконтролювати створення цього закладу культури в «офісно-культурному» центрі «Зоряний». Тоді Людмила Горделадзе писала, що «спогади про Кінотеатр як місце зустрічі зі справжнім мистецтвом потрібні, щоб “перебити” той дух мормони і злочинів, який зараз кружляє над будівлею». «Я твердо знаю, що люди, які взялися повернути киянам “Зоряний” як заклад культури, мають чисті помисли і чесні наміри. Інакше я не стала б їм допомагати», – зазначила вона. Але згодом фейсбук-сторінка ініціативи зникла, «офісно-культурний» центр перетворився на преміальний бізнес-центр, а потенційним орендарем кінотеатру стала комерційна мережа кінотеатрів «Мультиплекс».
Реконструкція площі біля «Зоряного», крім зрубаних ялинок, що заважали розширенню фасаду, передбачала також відновлення роботи фонтану. Фонтан повернули до власності міста, але ця невелика перемога так і не стала здобутком містян_ок. Одним із перших у «Зоряному» відкрився ресторан La Fontana, який у теплу пору року захоплює більшість території площі навколо фонтану.

Фотографії опубліковані у рамках журналістського проєкту «Некультурний простір». Проєкт реалізовано за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Київ, вул. Московська, 31/33.