Аналітичний центр Сedos запрошує на презентацію аналітичних записок та дискусію «Антизростання і право на розвиток», що відбудеться у четвер, 17 грудня, об 11:00.

Зміна клімату – одна з найбільших проблем, з якими стикнулося людство. Це також і одна з найбільших несправедливостей, яка по-різному впливає на різні групи людей. Одним із підходів до протидії зміні клімату є концепція антизростання.

Підхід антизростання з’явився як низовий, активістський рух, який проблематизує та політизує постійне нарощення економічного потенціалу країн, яке є однією з причин зміни клімату. Дослідниці та активістки працюють над тим, щоб розробляти теоретичні засади антизростання, а також створювати рекомендації до зміни державних і місцевих політик для реалізації цього підходу.

У політекономії антизростання ринкові транзакції та взаємодії вже не є головним компонентом економічної та соціальної організації. Центральними для антизростання є цінності турботи, взаємодії солідарності.

Зокрема дослідни_ці звертають увагу на такі цілі антизростання, як зменшення впливу людської діяльності на довкілля, забезпечення справедливого доступу різних груп людей до соціальних та економічних благ, а також популяризація цінностей партисипації, солідарності, взаємодопомоги у суспільствах.

Під час події будуть презентовані аналітичні записки чотирьох автор_ок, які розкривають підхід антизростанні та аналізують можливості його реалізації в країнах Східного партнерства та можливі перешкоди. Також буде можливість подискутувати та обговорити підхід антизростання, його основні засади та цінності.

Презентації автор_ок аналітичних записок:

Ілаха Абаслі – студентка PhD програми, консультантка зі сталого розвитку (Азербайджан),
Назакет Азімлі – урбаністка і дослідниця, учасниця мережі “Placemaking Europe” (Азербайджан/Нідерланди),
Каталіна Бірсану – радниця з юридичних питань (Молдова),
Павел Гарбуноу – керівник проєктів, експерт з енергетики та міської мобільності (Білорусь),
Віта Шнайдер – дослідниця, студентка магістерської програми з соціології та соціальної антропології Центральноєвропейського університету,
Павло Федорів – аналітик та керівник проєктів аналітичного центру Сedos.

Дискусію модерує Анастасія Боброва – аналітикиня та керівниця проєктів аналітичного центру Сedos.

Подія відбудеться англійською мовою в Zoom, для участі потрібна реєстрація: bit.ly/degrowth_regiatration

Ця подія є частиною проєкту “Degrowth vs Right to Develop”, який відбувається за підтримки FES Regional Office “Dialogue Eastern Europe”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.