У січні цього року Волл-стріт стала на краю прірви — а все через партизанську боротьбу групи аматорів, які грають на американському фондовому ринку.

У п’ятницю, 29 січня, Нью-Йоркська фондова біржа із труднощами намагалася прийти до тями після кількох днів струсу, який викликали мільйони індивідуальних інвесторів, що зібралися навколо форуму WallStreetBets на Reddit і називають себе «дегенератами». Вони розхитали акції GameStop, компанії з управління роздрібною мережею відеоігор, завдавши величезних втрат фондам, які робили ставку на зниження вартості компанії.

Інвестори-аматори провернули справу за допомогою програми Robinhood, яка надає будь-кому можливість грати на фондовому ринку без комісій з метою «демократизувати інвестиції» на біржах. 

Відтак після багатьох років стагнації акції мережі магазинів відеоігор GameStop раптово на початку 2021 року почали зростати. Шорт-сквіз1Short squeeze (англ.) — явище, коли ціна на акцію різко підскакує, змушуючи трейдерів, … Continue reading призвів до збільшення ціни акцій GameStop на понад 1600% протягом двох тижнів. 29 січня, у піковий день, вартість GameStop зросла на 67%, досягнувши тижневого прибутку в 400%. Це і є два прояви непередбачуваності вільного ринку на Волл-стріт.

Однак GameStop не змогли скористатися рекордним зростанням акцій компанії через регуляційні обмеження, які не дозволяють їм продати свої акції, хоча їхня вартість лише за січень піднялась від $1,4 млрд до $33,7 млрд.

Спершу американський уряд був спантеличений пертурбаціями на Волл-стріт, однак вже 11 лютого влада оголосила, що кілька урядових установ почали розслідування подорожчання акцій GameStop, щоб встановити, чи не було ринкових маніпуляцій, повідомляє The Wall Street Journal.

До кінця кризи, яку влаштували учасники WallStreetBets, ще довга дорога, адже багато хто в результаті їхньої діяльності втратив мільйони.

Вибір GameStop був не випадковим: ця компанія була основною мішенню спекулятивних фондів, які вирішили заробляти гроші на банкрутуючих компаніях, коли ще нічого не віщувало бурі.

Melvin Capital і Citron Research, які зробили ставку на крах GameStop, оголосили про закриття своїх коротких позицій після того, як зазнали величезних збитків від зростання вартості компанії — близько 10 мільйонів доларів за одну добу.

Тим часом компанія додатку Robinhood також зіткнулася з десятками судових процесів після, того як обмежила доступ до акцій кількох компаній, популярних серед інвесторів-аматорів WallStreetBets. Учасники форуму Reddit стверджують, що компанія намагалася «маніпулювати ринком», щоб допомогти іншим фінансовим установам.

18 лютого Комітет з питань фінансових послуг Палати представників США слухатиме справу GameStop, на якій очікується поява генерального директора Reddit Стіва Хаффмана та засновника Robinhood Влада Тенева.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Short squeeze (англ.) — явище, коли ціна на акцію різко підскакує, змушуючи трейдерів, які робили ставку на те, що ціна даної акції впаде, купувати її, щоб запобігти ще більшим втратам.