Переклав Дмитро Козак

Видання openDemocracy виявило, що лікарі зі щонайменше дюжини держав за підтримки американських християнських правих активістів пропонують жінкам «небезпечні» й доволі неоднозначні ліки, які начебто можуть «скасувати» медикаментозний аборт. Активістки за права жінок та поборниці жіночого здоров’я закликають відповідні органи провести термінове розслідування таких дій, які вони описують як «жахливі», особливо в умовах пандемії, коли довіра людей до медпрацівників і медзакладів як ніколи важлива.

На чотирьох континентах агентки видання openDemocracy під прикриттям дзвонили на гарячу лінію, яку ведуть американські християнські праві активісти, де їх сконтактували з лікарями, готовими по телефону чи електронною поштою виписати так звані «пігулки, що скасовують аборт» (abortion pill reversal, далі — APR). Коли оператори не мали змоги з’єднати агенток з місцевими лікарями, вони власноруч надсилали інструкцію з дозування на пошту агенток.

Європейські та британські парламентарі назвали ці заходи «геть неприйнятними» та «глибоко тривожними», наголосивши, що їм треба «покласти край».

Лікування так званими «пігулками, що скасовують аборт» винайшов лікар-антиабортник із Каліфорнії. Єдине випробовування цього «лікування» припинили ще у 2019 році, коли деяким учасниць довелося госпіталізувати з серйозними кровотечами. Науковий очільник випробувань заявив: «Було небезпечно і далі піддавати жінок такому лікуванню».

Жодна медична інституція країн, де вели відповідні розслідування, не схвалює і не рекомендує таке «лікування», за якого слід ужити високу дозу гормону прогестерону після першої з двох пігулок, які використовують для медикаментозного аборту. Сам по собі прогестерон доволі безпечний, але є певні побоювання, зокрема з боку деяких медичних інституцій, щодо його вжитку в цьому курсі «лікування». Речниця британського Королівського коледжу акушерства та гінекології в розмові з openDemocracy послалася на дослідження, у якому було продемонстровано, що APR «пов’язують з високим ризиком серйозної кровотечі, а отже, пігулка становить небезпеку для жінок, а крім того є неефективною».

У США уряди певних консервативних штатів прийняли закони, що зобов’язують лікарів інформувати жінок про наявність такого «лікування». Ці закони Американський коледж акушерів та гінекологів охарактеризував як «засновані на недоведених і неетичних дослідженнях» та «небезпечні для жіночого здоров’я». 

На відміну від хірургічних, медичні аборти набули в деяких країнах особливого поширення під час пандемії COVID-19, а уряди певних країн навіть змінили норми, щоб спростити жінкам доступ до цих препаратів після зустрічі з лікарем онлайн. Прибічники «пігулок, що скасовують аборт» висловлюють незгоду з цими змінами, аргументуючи це тим, що лікування, надане онлайн, є ризиковим — хоча самі вони вчиняють так само.

У Великій Британії лікар, з яким нашу репортерку сконтактували через організовану американцями гарячу лінію, на запитання про можливі загрози для здоров’я від лікування APR відповів: «Зрештою, ви живете у Британії, у вас лікарні під боком, і якщо ви хвилюєтеся через кровотечу, ви отримаєте допомогу». У Південній Африці нашій репортерці лікар порадив піти в аптеку, набрати його вже звідти й дати слухавку продавцеві, якого він і проінструктує по телефону. В Уругваї лікар сказав репортерці, що «немає причин боятися» і що «існують дослідження», які підтверджують ефективність «лікування» — хоча воно й не є «стандартною практикою». А в Мексиці лікар, який описав себе як «волонтер APR», вислав репортерці на електронну пошту написаний від руки рецепт, у якому зазначив номер своєї ліцензії на медичну практику.

APR є «черговим моторошним прикладом того, як добре фінансований цей антижіночий рух»

Усі наші репортерки під прикриттям змогли вийти на зв’язок із цілодобовою гарячою лінією для отримання «пігулок, що скасовують аборт» (яку веде американська християнська права група Heartbeat International) або по телефону, або через онлайн-чат, розташований на сайті самої лінії. І всім їм надіслали мейлом однаковий бланк згоди (consent form), складений компанією Heartbeat, де вказано, що користувачка усвідомлює, що вжити APR означає «прийняти прогестерон так, як не рекомендує медична інструкція», і що у разі виникнення больових відчуттів їй слід «негайно звернутися по медичну допомогу».

Скриншот бланка згоди, надісланого репортерці під прикриттям
  • Я розумію, що вжити APR означає прийняти прогестерон так, як не рекомендує медична інструкція.
  • Я розумію, що результат моєї спроби скасувати аборт неможливо гарантувати.
  • Я розумію, що якщо у мене з’явиться сильна кровотеча, слабкість, серйозні болі в животі або гарячка, я маю негайно звернутися по медичну допомогу.
  • Цим документом я даю повну згоду на вказані медичні послуги, звільняю та відмовляюся від усіх претензій будь-якого роду та характеру, які я, моя дитина, мої представники перед законом чи спадкоємці та родичі можуть зараз чи пізніше мати проти компанії Heartbeat International, її медичного персоналу, директорів, членів правління, співробітників і волонтерів.
  • Я чітко погоджуюся, що цей договір відмови від претензій і звільнення від відповідальності задумано як настільки широкий і охопний, наскільки дозволяє закон, і якщо якась його частина виявиться нечинною, домовлено, що баланс інших його частин, попри це, залишить за собою повну легальну силу та вплив.
  • Я даю згоду на використання моїх деперсоналізованих даних у дослідженнях APR.
  • Цим документом я даю згоду дозволити Гарячій лінії порятунку від абортних пігулок (Abortion Pill Rescue Hotline), Heartbeat International, Inc., та Моєму Консультантові надати мою особисту та медичну інформацію тому, хто поставить мені пігулки APR.
  • Також я розумію, що персонал Heartbeat International матиме доступ до моєї медичної документації.Я погоджуюся на APR-лікування і не притягуватиму ні постачальника пігулок APR, ні Гарячу лінію, ні Heartbeat International до відповідальності перед законом за результати цього лікування.

Міна Барлінг, директорка відділу зовнішніх зв’язків у Міжнародній федерації планування сім’ї (IPPF), зазначила, що знахідки openDemocracy є «черговим моторошним прикладом того, як добре фінансований цей антижіночий рух». Елізабет Неш з Ґуттмахерського інституту (Guttmacher Institute) — американської дослідницької групи, що займається проблемами репродуктивного здоров’я — зауважила: «Неймовірно прикро, що такого роду хибну інформацію експортують по всьому світу», — ще й, імовірно, поза полем зору інституцій. А Памела Мерріт, виконавча директорка організації «Американські студенти-медики за вибір» (US Medical Students for Choice), назвала це «лікування» «прямим порушенням присяги, яку дає кожен лікар», вочевидь маючи на увазі клятву не нашкодити та дотримуватися етичних стандартів.

Неясно, скільки жінок по всьому світу спробували це «лікування». Схоже, у деяких країнах пігулки APR більше усталилися, тоді як інші держави лише стають на цей шлях, і їхніх лікарів тільки починають залучати. У серпні 2020 року компанія Heartbeat International стверджувала, що від початку року (тобто десь протягом семи місяців) у Великій Британії запит на «лікування» подали 60 жінок. У 2020-му в Канаді антиабортна група, яка у твітері рекламувала номер гарячої лінії компанії Heartbeat, заявила про 105 жінок, які розпочали «лікування» після дзвінка.

«Ви — перша клієнтка, з якою я особисто працюю в Німеччині, однак ми вже допомогли багатьом жінкам у всій Європі», — сказала американська медсестра в розмові з нашою репортеркою під прикриттям, яка якраз дзвонила з Німеччини. Ця медсестра невдовзі надіслала їй інструкцію та інформацію про дозування для рецепту, який потім можна віднести до місцевої лікарні чи аптеки, щоб отримати пігулки.

Глобальна мережа

Heartbeat International, що керує гарячою лінією, також має велику глобальну мережу афілійованих антиабортних «центрів кризової вагітності», які, як показало наше минулорічне розслідування, вдаються зокрема й до викривлення інформації, тільки б знеохотити жінок переривати вагітність, незважаючи на жодні умови.

Мелісса Упреті, спеціальна доповідачка робочої групи ООН проти дискримінації жінок і дівчат, стверджує, що отримані openDemocracy дані про глобальне поширення «пігулок, що скасовують аборт» є «тривожними, адже свідчать про те, що жіночі життя ставлять під загрозу дезінформацією та шкідливими практиками».

«Ці дані є тривожними, адже свідчать про те, що жіночі життя ставлять під загрозу дезінформацією та шкідливими практиками.» Мелісса Упреті, спеціальна доповідачка робочої групи ООН проти дискримінації жінок і дівчат

«Ми прописуємо лікування, що відхиляється від офіційних показань, тільки якщо є докази, що свідчать про його користь і нешкідливість. В іншому разі такий тип лікування вважається експериментальним», — сказав виданню openDemocracy Мітчел Крейнін, очільник єдиного американського дослідження препарату APR. Бланк згоди від Heartbeat, який отримали наші репортерки під прикриттям, Крейнін вважає «просто сміховинним, адже це лікування мали б виписувати лише відповідно до протоколу дослідження, розробленого для того, щоб розібратися, чи воно цілком безпечне для всіх (…) і чи дієве».

На запитання openDemocracy компанія Heartbeat International відповіла, що APR є «передовим застосуванням перевіреного часом та затвердженого Управлінням продовольства та медикаментів США (FDA) лікування, до якого вдавалися протягом десятиліть, щоб запобігти викидням і раннім пологам та підтримати вагітність». Компанія натомість припустила, що Крейнін є упередженим вченим, бо вболіває за доступність абортів, і що його дослідження «насправді демонструє, наскільки серйозну небезпеку для здоров’я становлять пігулки для аборту». «Понад дві тисячі жінок успішно зупинили аборт і врятували своїх дітей завдяки рятівному втручанню пігулок APR», — додали вони.

Джерело: openDemocracy

Читати далі:

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.