Щосуботи протягом червня (5, 12, 19 та 26 червня) о 16:00 та 18:30 відбудеться 8 адіо прогулянок «Зникла подруга» .

«Зникла подруга» – це аудіотур Києвом, який висвітлює тему секс-роботи в історичній ретроспективі. У фокусі: присутність жінки в просторі міста, погляд іншого, актуальний стан сфери секс-послуг та її локальна історія.

Авторка ідеї Марія Борисова розкаже локальну історію та проведе слухачів вулицями коло метро Олімпійської, річки Либідь, вздовж вулиці Ямської, що була осередком борделів у Києві кінця 19 та початку 20 століття.

Історія заснована на реальних даних – аналізі історичних, статистичних і літературних матеріалів, а також інтерв’ю. Таке поєднання дасть відчуття занурення та присутності. Жіночий голос розповідатиме слухачам факти з сьогодення секс-робітниць, переплітаючи їх з уривками відомих романів та щоденників. Документальна інформація обрамлена вигаданим сюжетом: у головної героїні раптово на кілька тижнів зникає подруга.

Образ зниклої подруги – метафора невидимості проблем із правами людей, які з різних причин надають секс-послуги за гроші. Частина дівчат у цій сфері вимушені довгий час знаходитися в квартирах, куди приходять клієнти. При цьому в більшості з них є дім в інших містах. Тож на час роботи секс-працівниці фактично зникають зі своїх домівок, іноді без попередження рідних. А потім повертаються, як за позмінної роботи.

Проєкт – спроба посприяти детабуюванню теми секс-роботи, виведенню її за рамки стереотипних моралізаторських наративів та створенню підґрунтя для здорового суспільного діалогу навколо вирішення цієї проблеми в Україні.

«Я хочу звернути увагу на те, що мені важливо. Хочу говорити про актуальний рівень насильства і про стан, в якому існують жінки, які займаються сексом за гроші. Навіть існування слова «шлюха» як образи в нашій мові вже є підґрунтям того ставлення до цілої групи людей, за якого клієнт вважає нормальним вдарити, а поліція не допомагає,» – розповідає сценаристка прогулянки Марія Борисова. Вона сподівається, що команді вдалося створити безсторонню розповідь і наголошує, що прогулянка ні заохочує, ні романтизує, ні засуджує, ні жаліє.

«Зникла подруга» – це не тільки колективне крокування тематичними місцями. Це наратив, який існує тут і зараз; це історії, які розгортались вчора і сто років тому; це вулиці, які містять в собі пам’ять про насилля, тіло, надію, гідність, працю, кохання, виключення.

Аудіопрогулянка дасть можливість поглянути на знайомі вулиці міста з невідомого раніше ракурсу. Прогулянка починається біля ст. м. Олімпійська Слухачі можуть обрати з двох версій – українською та англійською мовами. Кожен учасник отримає навушники та доступ до аудіофайлу. Слухачі зможуть обрати версію українською або англійською мовою.

Участь у прогулянці безкоштовна.Для реєстрації заповніть онлайн-форму та оберіть бажаний час: https://cutt.ly/XntMkLe.

Прогулянка реалізується в межах проєкту «Зникла подруга: аудіотур про секс-роботу в Україні» ГО Точка дотику (за підтримки HBCE) та у партнерстві з театральною компанією Pic Pic, що працює з форматом аудіотуру. За розкладом можна слідкувати на сторінках цих організацій.

Команда проєкту:

Марія Борисова – авторка ідеї, сценаристка.

Діма Левицький – режисер.

Анастасія Гернега – менеджерка проєкту.

Оксана Леута – акторка.

Віра Кравченко – акторка.

Іван Скорина – аудіооформлення.

Євген Якшин – дизайнер.

Серафима Бріг – перекладачка.

Авторка ідеї і сценаристка:

Марія Борисова, 25 років, культурологиня, Національний університет «Києво-Могилянська академія». З 2014-го працює у мистецьких, освітніх та дослідницьких проєктах, серед яких проєкт документального урбаністичного кіно про Київ UrbanReflections. Також працювала у Центрі урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія». Проводить екскурсії Києвом з 2018-го року. З травня 2020 року є менеджеркою проєктів у ГО «Місто-сад», з грудня – працює з командами старшокласників в рамках проєкту «Створюємо мистецтво в шкільному саду».

Точка дотику – громадська організація, що працює на перетині мистецької та соціальної сфери. Спільно з сучасними митцями створює театральні вистави та кінороботи, які піднімають важливі й актуальні для суспільства теми. Зокрема – корупції, ідентичності шахтарів Донбасу, війни на Сході та проблем вимушених переселенців. Крім того, організація проводить освітні заходи, покликані посилити потенціал митців в роботі з такими темами. Pic Pic– українська театральна компанія, заснована 2016-го року в Києві Дімою Левицьким та Петром Армяновським, що працює в основному з форматом аудіоекскурсій.

Проект відбувається за підтримки HBCE Grant Program / Програма ґрантів НВСЕ (www.hbce.com.ua)

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.