У вівторок, 6 червня, о 9:30, за адресою м. Київ, вул. Січових Стрільців, 49, відбудеться мирна акція протесту проти дій нового власника будівлі «Квіти України». Організаторами акції виступає ініціативна група «Зберегти квіти України» та ГО «Мапа Реновації» за підтримки спільноти Ukrainian Modernism.

За інформацією організаторів, власники будівлі «Квіти України» планують здійснити її «реконструкцію», а саме, збудувати на її місці 27 метровий офіс з підземним паркінгом. Ними вже було знищено оригінальні елементи інтер’єру (вітражі Сергія Одайника, учня Тетяни Яблонської, лампи та інше), 30-річний виноград та комплекс озеленення довкола будівлі.

Навчально-методичний павільйон «Квіти України» – унікальна будівля в стилі модернізму авторства Миколи Левчука, яка зараз знаходиться під загрозою знищення.

Будівля має зірковий авторський склад, проєкт отримав відзнаку Спілки архітекторів в якості одного з кращих архітектурних творів року, а сам авторський проект переміг у конкурсі з 200 претендентів, як найбільш ціннісна та якісна пропозиція. Протягом десятиліть будівля слугувала публічним простором і окрасою району.

Активні містяни закликають забудовника знайти таку нову функцію для будівлі, яка може максимально задіяти унікальний простір з атріумом без руйнування та провести реставрацію.

Також жителі звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини за надання охоронного статусу пам’ятки архітектури для будівлі. Лист вже набрав 2000 підписів.

Завтра, 6 червня, активісти закликають вийти на протест проти дій забудовника, і показати, що містяни не байдужі до долі «Квітів» – і скляна коробка на цьому місці не потрібна нікому.

На акцію можна приходити з квітами та плакатами. Організатори акції зазначають, що виступають проти будь-яких насильницьких дій, вважатимуть подібні дії навмисною дискредитацією акції на замовлення забудовника і викликатимуть поліцію.

Більше інформації – на сторінці акції у Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.