Сьогодні відбулося засідання Шостого апеляційного суду м. Києва по справі про депортацію білоруського анархіста Олексія Болєнкова. Суду передував напад близько 50 членів кількох ультраправих організацій на Олексія та людей, які прийшли його підтримати. Їх побили і залили з газових балонів. У результаті нападу постраждали щонайменше п`ятеро людей. Серед нападників були помічені члени «С14» (зараз — «Основа майбутнього»), «Національного спротиву», «Невідомого патріота», «Альтернативи» (входить в «Азовський рух»), «Правого сектору» та інших ультраправих угрупувань.

Кілька людей, зокрема й Олексій, таки змогли потрапити у приміщення суду, яке фактично заблокували ультраправі і де мав відбутися розгляд його справи. Проте сьогодні суд так і не виніс остаточного рішення. Чи скасують рішення про депортацію Олексія Болєнкова буде відомо лише завтра.

Відео: NaraziMedia

Депортувати Болєнкова вимагає СБУ, яка спершу здійснила спробу самостійно вивезти Олексія в Білорусь, де на нього, як і на інших анархістів, чекали б репресії з боку білоруської влади. Завадити цьому змогли друзі й адвокати, які вчасно прибули до помешкання активіста і не допустили його примусового видворення. Рішення СБУ було оскаржене у суді, але суд першої інстанції залишив його в силі, тож адвокати активіста подали апеляцію.

Ультраправих Болєнков та його прихильники також вважають відповідальними за спробу депортації анархіста. Зокрема, в обвинувальному висновку слідство посилається на телеграм-канал «Вольєр», де регулярно викладають персональну інформацію про лівих, ЛГБТ чи фем-активістів та активісток. Іншими доказами небезпечності Болєнкова слідство вважає його участь в акціях протесту з критикою екс-міністра МВС Авакова, антилукашенківських акціях під посольством Білорусі, а також інформацію, отриману безпосередньо від білоруського КДБ. Тож, на думку анархістів, спроба депортації Болєнкова до Білорусі є прикладом тісної співпраці між ультраправими, поліцією та спецслужбами двох країн, які формально мали б протистояти одна одній.

Завадити проведенню акції на підтримку Олексія Болєнкова ультраправі намагалися і під час попередньої акції 9 липня. Проте на мітинг під будівлею Служби безпеки України анархістів зібралося навіть більше за праворадикалів, а поліція розділила два заходи, унеможлививши протистояння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.