1 січня 2021 року на сайті «Сапатисти» була опублікована «Декларація за життя» — публічна заява про початок грандіозного туру сапатистів п’ятьма континентами. Ця подорож має на меті обмін досвідом і знайомство сапатистів з низовими антиглобалістськими, антикапіталістичними, антифашистськими ініціативами та спільнотами по всьому світу. Починається цей тур з Європи: 14 вересня дві групи сапатистів у складі 177 людей приземлилися в аеропорту Відня.

«Сапатиста» — це коротка назва для Сапатистської армії національного визволення (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN). «Сапатиста» є соціалістичним політичним і військовим формуванням корінних народів, які проживають на території сучасної Мексики і контролюють територію штату Чіапас (Chiapas). Сапатисти борються проти неоліберальної держави Мексики і вимагають політичних прав для корінних народів Америк, але також визначають свою боротьбу як інтернаціональну й антиглобалістську. 

Фото: Віта Шнайдер

EZLN була сформована у 1983 році, її засновни_цями стали учасни_ці протестів попередніх років за права корінних народів у Мексиці. Організація займалася розбудовою зв’язків між спільнотами корінних народів і допомагала їм боротися проти відчуження землі державою на користь корпорацій. 1 січня 1994 року, коли почав діяти договір Північноамериканської зони вільної торгівлі (NAFTA), сапатисти оголосили війну державі Мексиці, яка відтепер була країною-підписанткою договору NAFTA. Сапатисти також спробували ініціювати глобальне повстання проти неоліберальної політики уряду Мексики, яка призводила до відчуження корінного населення від права володіння та користування своєю землею. Озброєне повстання проходило з перемінним успіхом. Станом на сьогодні сапатистам вдалося створити автономію на території Чіапасу, де проживають майже 400 тисяч жителів. Важливо, що EZLN не контролюють цю територію, а члени Сапатистської армії національного визволення не можуть займати жодних посад в управлінні. Кожним регіоном управляє Автономна рада, основними задачами якої є забезпечити доступ корінного населення до освіти та медицини, адже саме в цих сферах проявляється нерівність між корінним і некорінним населенням Америк.

У «Декларації за життя» сапатисти закликають об’єднуватись, аби дати відсіч насильству щодо жінок; переслідуванням людей за відмінну ідентичність; загрозам для дитинства; геноциду корінних народів; расизму; мілітаризму; експлуатації; відчуженню; нищенню природи. Сапатисти заявляють, що солідаризуються з усіма, хто поділяє розуміння того, що ці проблеми системні і «Катом виступає експлуатативна, патріархальна, пірамідальна, расистська, злодійська та кримінальна система — капіталізм». Принципово також те, що цю систему неможливо реформувати, пом’якшити чи гуманізувати, — сапатисти віддані задачі знищити капіталістичну систему, і теперішня подорож має об’єднати географічно різні ініціативи у цій боротьбі.

Для зустрічі сапатистів у Європі було створено кілька організаційних вітальних груп. Вони координують їхній приїзд, знайомство й обмін досвідом з низовими організаціями різних країн. Східна Європа має власну організацію, але, на жаль, в Україну приїзд сапатистів не планується. Найсхіднішими країнами Європи в цій подорожі стануть Угорщина та Польща. 

Фото: Віта Шнайдер

У коментарі для «Політичної критики» співорганізатор приїзду сапатистів у Східну Європу розповідає:

«Коли ми запросили сапатистів, передусім ми планували обговорювати стратегії, різні варіанти вибудовування організацій, і загалом поговорити про ситуацію з антикапіталістичною боротьбою в різних частинах світу. Ми розповімо сапатистам про нашу боротьбу, а вони поділяться своїм досвідом. Так ми сподіваємося налагодити стабільну комунікацію та стосунки із Сапатистським революційним комітетом. А також ми хочемо дослідити різні можливості взаємодопомоги між нашими організаціями. До прикладу, об’єднати ресурси у сфері перекладу, налагодити економічні союзницькі відносини.

Для зустрічі з сапатистами ми організували форум із більшістю лівих організацій у нашій країні. Тому кожна група, яка хотіла зустрітися з сапатистами, могла повідомити нам про це й організувати цю зустріч. Станом на зараз із сапатистами точно зустрічатимуться феміністичні організації, організації солідарної економіки, ліві новинні видання та група солідарності з Рожавою. Переважно комуністичні й анархістські організації».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.