З 23 по 26 вересня пройде перший онлайн-фестиваль феміністичного кіно «Фільма».

«Фільма» створена колективом феміністичних активіст_ок як спільний майданчик
для фільмів, що відповідають принципам інтерсекційного фемінізму, антирасизму,
антиколоніалізму, інклюзії й культури згоди.

Усі фільми будуть доступні для перегляду онлайн безкоштовно на території України. Переглянути стрічки можна буде на сайті кінофестивалю без попередньої реєстрації. Фільми демонструватимуться мовою оригіналу з розширеними українськими субтитрами (SDH), для деяких стрічок буде доступний звукоопис українською мовою.

У рамках фестивалю пройдуть два спеціальні покази: феміністичної кінокласики «Стокротки» (1966) чеської режисерки Віри Хитілової та стрічки «Щасливі роки» (2018) Світлани Шимко й Галини Ярманової, що досліджує життя негетеросексуальних жінок в Україні за часів пізнього СРСР.

У свій перший рік фестиваль має три тематичні програми. До програми «Радикальна Любов» увійшли стрічки, що осмислюють роль любові й турботи як стратегій протистояння системам пригнічення, таким як патріархат. Програма «Витоки й відлуння»присвячена досвідам трансгендерних і небінарних людей і важливості транс*феміністичного активізму. Фільми з програми «Можливі утопії»зачіпають питання колоніалізму й расизму з особливим фокусом на проблемі ромофобії в Центрально-Східній Європі.

На фестивалі відбудуться чотири публічні події: розмова з історикинею чеського кінематографу й кінокритикинею Їндржішкою Благовою про стрічку «Стокротки» й межі феміністської ідентичності, а також окремі розмови з авторками стрічок трьох тематичних програм фестивалю. Детальніше про програму дискусій можна буде почитати на сайті «Фільми» й на наших сторінках у Facebook та Instagram.

Варто додати, що фестиваль проводиться не на конкурсній основі й відкритий до кіноробіт усіх форматів, хронометражу й жанрів, що будуть показані в рамках тематичних програм.

Фестиваль проходить у співпраці з ГО «Фріфілмерз» за фінансової підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні та Movies That Matter. Партнери фестивалю: Чеський Центр Київ, Агенція «Доступне кіно» громадської організації «Боротьба за права», МКФ Cinema Queer.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.