Британський уряд сприяє впровадженню неоліберальних реформ в Україні. Про це говорить документ, опублікований 10 листопада Європейською профспілкою державних службовців (Federation of Public Service Unions, EPSU) під назвою «Комунікаційний план з просування переваг змін до трудового законодавства в Україні». Як зазначено у презентаціних матеріалах, підготувала їх компанія Abt Associates за сприяння фонду UK Aid та посольства Великої Британії в Україні. Презентація призначена для чиновників Міністерства економіки та інших держслужбовців. України. Її мета — пояснити їм, як саме ефективно популяризувати дерегуляцію трудових відносин серед населення та просувати зміни до трудового законодавства, що звузили б права найманих працівників і профспілок Україні.

Дерегуляція трудових відносин, тобто скорочення гарантованих законодавством прав працівників, не є популярною в Україні. Попередні спроби змінити трудове законодавство та надати більше прав роботодавцю щоразу спричиняли протести профспілок. Масові акції протесту відбулися на початку 2020 року, коли очолюване Тимофієм Міловановим Міністерство економіки спробувало замінити Кодекс законів про працю на новий «Закон про працю» (№2708). Тоді закон так і не був ухвалений, а згодом пішов у відставку і сам міністр Мілованов. Останні ж профспілкові протести проти законопроєктів № 53711«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання … Continue reading, № 53882«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції … Continue reading та № 26813«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань … Continue reading відбулися вже цієї осені. Популяризувати саме ці закони збирається Міністерство.

Непопулярність реформ у трудовій галузі у своїй презентації визнають і британські експерти. Більше половини публікацій про законопроєкт № 5371 в українських ЗМІ (60%) і соцмережах (73%), за власними підрахунками авторів документа, мають негативний характер, а популярних лідерів публічної думки, які активно підтримували б ці реформи, практично немає. «Серед прихильників законопроєкту немає жодного діяча з високим рівнем медійної активності», — зазначено в «Комунікаційному плані». Мабуть, найбільш медійною прихильницею неоліберальних реформ є депутатка від «Слуги народу» Галина Третякова. Реформи також підтримують Федерація роботодавців України та представники бізнесу.

Слайд з презентації

Водночас дерегуляцію активно критикують профспілки, експерти в галузі трудових відносин і соціальної політики та медійні політики. Це і мають змінити заходи, запропоновані експертами, для чого вони розробили цілу програму з роботи у соцмережах, на телебаченні та на зустрічах off-records з журналістами, експертами та блогерами.

Що ж саме радять британці українським чиновникам? По-перше, негативні меседжі щодо дерегуляції зайнятості пропонують змінювати на позитивні. Спрощення процедури звільнення, передбачене законопроєктом, і легалізацію нових, менш захищених форм зайнятості слід розглядати як «нові можливості для працівників і роботодавців». Можливість скоротити працівника за першим бажанням роботодавця також пропонують представити як ефективний засіб боротьби з тіньовою зайнятістю.

Слайд з презентації

По-друге, чиновникам радять наголошувати на застарілості трудового законодавства, акцентуючи увагу на радянських артефактах у тексті закону. Зокрема, на наявності у КЗПП згадки про комсомольську організацію. Замість цього «застарілого»4За часи незалежності України до Кодексу законів про працю було прийнято сотні … Continue reading кодексу має з’явитися нове законодавство, що суттєво спростить укладання строкових трудових договорів, у яких і будуть визначені права та обов’язки працівників. Як пишуть автори презентації для Міністерства, за таких умов «роботодавець та працівник отримують можливість узгодити додаткові умови трудових відносин та закріпити їх у трудовому договорі». 

У презентації є поради і щодо опонентів дерегуляції зайнятості — профспілок. Так, пропонується наголошувати на тому, що профспілки не захищають прав більшості працюючих, охоплюють мало людей і не допомагають навіть тим, хто безпосередньо звертається до них. Що ж до критики від Міжнародної організації праці, то експерти радять робити наголос на тому, що МОП таки знайшла в законопроєктах і низку позитивних сторін. А недоліки будуть обов’язково виправлені при підготовці документів до другого читання. 

Також комунікувати з населенням британські експерти радять у більш простий та емоційний спосіб. Робити картинки й інфографіки, для чого використовувати яскраві кольори, що привертають увагу. Використовувати популярні нині формати: «факт-чекінг», «цікаво знати», «цифра дня», а чиновникам Міністерства активно ходити на телеефіри та робити власні прес-конференції. 

Слайд з презентації

Таким чином, попри негативне сприйняття ідеї дерегуляції ринку праці серед населення, профспілок та експертів у галузі, від ідеї переглянути трудові відносини на користь роботодавця український уряд не відмовляється. А британський уряд підтримує таку ініціативу, допомагаючи в розробці плану лобіювання законопроєкту.

Повну версію презентації для чиновників можна знайти за посиланням.

Джерело: EPSU.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».
2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин».
3 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)».
4 За часи незалежності України до Кодексу законів про працю було прийнято сотні поправок.