У цей вівторок, 28 вересня, відбудеться лекція історика Ярослава Ковальчука, присвячена возз’єднанню Закарпаття з Радянською Україною, національному самовизначенню, яке стало виправданням сталінської політики, та подальшій долі закарпатців і їхній взаємодії з державними органами. Лекцію організував Центр соціології права та кримінології.

У ХХ столітті принцип національного самовизначення сформував політичні кордони сучасного світу. З одного боку, це була демократична хвиля, яка змела попередні авторитарні монархії й імперії. З іншого, нові національні держави почали одразу роздирати внутрішні конфлікти, а також вони швидко пішли війною одна проти одної. У всіх цих конфліктах кожна сторона мала свою версію національного самовизначення, яку намагалася нав’язати іншій. Так демократичний принцип перетворився на авторитарний. Найкраще це помітно на прикордонних територіях, якою було і лишається сучасне Закарпаття.

Ця лекція погляне на те, як право на національне самовизначення було реалізоване на користь українців у перші роки радянської влади у Закарпатті. Йтиметься про те, яким чином національне самовизначення сформувало сучасні кордони Закарпаття, виправдавши приєднання регіону до Радянської України. Також лекція торкнеться того, як реалізація цього права вплинула на взаємодію закарпатців з державними органами і що національні категорії почали значити у повсякденні для них. Загалом, ціллю лекції є показати реалізацію на практиці абстрактного принципу національного самовизначення, який через різні фактори набуває конкретної форми.

Лекція відбудеться онлайн на платформі фейсбук. Початок о 19:00. Реєстрація за посиланням

Ярослав Ковальчук — аспірант (PhD Candidate) з історії Університету Альберти (Едмонтон, Канада). Займається радянською історією Західної України періоду сталінізму. Також автор і ведучий подкасту «Ловець чайок», присвяченого національним конфліктам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.