З нагоди Міжнародного жіночого дня та відзначення 100-річчя початку Першої світової війни Центр візуальної культури, Французький інститут та «Політична критика» запрошують на лекцію дослідниці жіночої історії Франсуази Тебо «Жінки Європи у війні: 1914 – 1918», що відбудеться у вівторок, 3 березня, о 19:00.

Довга і вбивча, Перша світова війна була не лише справою чоловіків. Лекторка розглядатиме хронологію і форми мобілізації жінок, випробування, яких вони зазнали (самотність, траур, бідність, сексуальне насилля), їхні патріотичні й пацифістські настрої та зобов’язання, наслідки війни для долі кожної людини і зміну ролі жінки в суспільстві. Спираючись на приклади з історії Франції, Франсуаза Тебо проводитиме численні паралелі з контекстами інших країн Західної Європи.

Франсуаза Тебо – почесна професорка новітньої історії Авіньйонського університету, наукова співробітниця Інституту гендерних досліджень Женевського університету. Співдиректорка журналу «Кліо. Жінки, гендер, історія». Спеціалістка з жіночої та гендерної історії, авторка монографій «Як писати про історію жінок і гендер» (2007), «Жінки в часи Першої світової війни» (2013), виступила редакторкою збірки «Історія жінок Заходу. Том 5, XX століття», перекладеної багатьма мовами. На даний момент працює над біографією Маргарити Тібер (1886 – 1982), докторки філологічних наук, пацифістки, феміністки, соціалістки, експертки з жіночої праці в Міжнародній організації праці.

Вхід вільний

Робоча мова – французька, з послідовним перекладом на українську

Лекція відбудеться в рамках феміністичної програми Центру візуальної культури, що триватиме з 3 до 19 березня

За підтримки ERSTE Stiftung, Charles Stewart Mott Foundation та Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black Druck

Організаційний партнер:
IFU_LOGO

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *