Стівен Хокінг, Елон Маск і Стів Возняк, а також сотні інших дослідників, які відстоюють ідею, що «розпочинати гонку озброєнь зі штучним інтелектом — погана ідея», підписали відкритий лист, опублікований на сайті Інституту «Майбутнє життя» (Future of Life Institute) [1].

Йдеться про дослідження у сфері технологій, які можуть бути використані для дистанційного вбивства людей. Зокрема, про пристрої, що самі вибиратимуть мішень відповідно до раніше закладено алгоритму — а не про сучасні безпілотники, якими люди керують на відстані.

Занепокоєння вчених викликають легковідтворювані технології. «На відміну від ядерної зброї, [автономна зброя] не потребує для свого створення дорогих і важкодоступних матеріалів — а отже, вона стане доступною та достатньо дешевою для масового виробництва для всіх значних військових сил. Поява цієї зброї на чорному ринку лише справа часу, як і її поява у терористів, диктаторів, які хотіли би краще контролювати своє населення, керівників збройних формувань, що бажають влаштувати етнічні чистки й інших», впевнені автори листа. Вони стверджують, що такі технології це перспектива кількох років.

Лист учених та інженерів щодо автономної зброї з’явився напередодні міжнародної конференції з приводу штучного інтелекту, яка починається сьогодні у Буенос-Айресі.

Примітки:

[1] Future of Life Institute дослідницька установа, яка займається зменшенням загроз для існування людства, в тому числі ризиків від розробки штучного інтелекту.

Читайте також:

NASA відкрила схожу на Землю екзопланету

Чи гени визначають усе наше життя? (Джуліан Баґґіні)

Як глобальне потепління посприяло війні в Сирії? (Маркус Ву)

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *