Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на експериментальну школу кооперативу ШВЕМИ «Рісайклінг свідомості, ріклеймінг бутя», що пройде в рамках «Школи самотності» – одного з освітніх проектів Київської бієнале 2015 “Київська школа”, 26-29 жовтня з 15:00-17:30 у Будинку одягу (Львівська площа 8, Київ).

В капіталістичному світі одяг набув ролі маркеру за статусом та фінансовим становищем. Вважається, що чим більший і розкішніший гардероб людина може собі дозволити, тим краще. Ми переконані, що одяг, в першу чергу, – предмет необхідності. Тому він має бути практичним і доступним кожному. З другого боку, декоративна та концептуальна складова одягу не має бути втрачена. У кожного/ї десь  у шафі лежать давно забуті, старі речі батьків чи бабусів-дідусів, які шкода викинути; також у кожного/ї у гардеробі є улюблений одяг, який потребує ремонту чи оновлення. І взагалі, навіщо викидати та купувати знову, якщо можна відродити? Наша мета – вдихнути нове життя в будь-який предмет одягу, зробити його більш практичним, ідейним та феміністичним. Тож приходьте і приносьте! Разом ми зможемо звузити-розширити форму, вшити-нашити кишені, зробити вишивку, надпис, малюнок, трафарет чи будь-яким іншим способом змінити річ яку ви візьмете з собою.

В рамках школи відбудеться також презентація кооперативу, що пройде 27 жовтня з 18:00 до 19:30 у Будинку одягу.

Швейний кооператив «ШВЕМИ» займається пошивом речей для перформансів, акцій, фестивалів та інших мистецьких заходів, а також створенням повсякденного одягу. Кооператив працює за принципом горизонтальної структури: рішення приймаються усіма учасницями спільно, робота і заробіток діляться порівну і (або) відповідно до виконаної роботи.  Для учасниць проекту кооперативна діяльність – це не лише спосіб заробітку грошей улюбленою або однією з улюблених справ, це й політична позиція чи, навіть, активізм. Кажучи: “Кооператив”, учасниці не мають на увазі здобуток колишнього Радянського союзу. Для них це абсолютно новий вид економічної діяльності, який базується на горизонтальних принципах взаємодії.   Уже 4 місяці учасниці швейного кооперативу працюють в не типових для підприємницьких відносин умовах рівності, дружби, розуміння, підтримки та поваги один до одного і намагаються виробити альтернативну модель економічної структури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *