За словами Айдана О’Ріордана, міністра, відповідального за Національну стратегію боротьби з наркотиками в Ірландії, вже наступного року споживачі психоактивних речовин зможуть користуватися спеціальними ін’єкційними приміщеннями, що будуть знаходитися під медичним наглядом, у Дубліні, а згодом ― і у таких ірландських містах як Корк, Голвей та Лімерик.

Міністр також окреслив плани щодо декриміналізації зберігання наркотиків (враховуючи героїн, кокаїн та канабіс) у невеликих кількостях для особистого використання – як частину «радикального культурного зрушення» у підході до наркотичної залежності.

«Я твердо переконаний, що ми потребуємо культурних змін у нашому ставленні до зловживання психоактивними речовинами, якщо ми дійсно прагнемо розірвати це порочне коло і вирішити проблему алкогольної та наркотичної залежностей,» ― прокоментував Айдан О’Ріордан.

Він додав, що наркоманія якомога швидше має бути звільнена від кримінальної відповідальності. Наразі розробляється новий законопроект стосовно вживання наркотиків, що, за сподіваннями міністра, буде прийнятий вже на початку наступного року і нарешті  «розблокує» всі законодавчі перешкоди для впровадження ін’єкційних кімнат.

Окрім цього, відкриття подібних приміщень передбачає різні підходи до лікування наркозалежності у різних містах: «Кожне місто відрізняється, населення, що вживає наркотики, також різниться, а відповідно ― різні локації мають різні потреби». Також у майбутньому у Дубліні буде відкрито додаткові ін’єкційні кімнати, якщо у цьому буде потреба.

Викладаючи власні роздуми щодо них, О’Ріордан зазначив, що бачить їх не загальнодоступними для всіх наркозалежних,  радше це має бути «клінічно контрольоване середовище для важкодоступного населення», у тому числі для безхатьків, які, вживаючи наркотики відкрито, наражають на небезпеку не лише себе, але й оточуючих. Адже «дослідження показали, що використання контрольованих ін’єкційних центрів знижує ризики, пов’язані з введенням наркотиків».

Міністр додав, що прагне зняти «тавро» з наркоманії, ключем до чого має стати запобігання тому, щоб шлях наркозалежних, наскільки це можливо, завершувався судимістю. Окрім цього, сьогодні «сором», що є домінантою дискурсу навколо вживання наркотиків, «перешкоджає як сім’ям, так і окремим індивідам» звернутися по допомогу.

І хоча  наразі існує сильний консенсус щодо широкої декриміналізації наркотиків, але це вже буде завданням наступного уряду.

Підкреслюючи різницю між легалізацією та декриміналізацією, О’Ріордан зазначив, що злочином залишиться продаж, розповсюдження та отримання прибутку від незаконного обігу наркотиків. Натомість їх споживання перестане бути злочином.

«Це стане питанням широкого обговорення в межах наступного уряду, але щойно люди осмислять аргументи щодо того, що насправді означає декриміналізація, політика боротьби з наркотиками перестане бути політикою наркотиків, перетворившись на політику індивіда. Тоді, незалежно від речовини, яку вживає індивід, суспільство визнає: так, речовина є незаконною, але приймаючи її, ти не стаєш злочинцем».

Міністр підсумував: «Насамперед режим має бути людиноцентричним і передбачати комплексний підхід до лікування та реабілітації, на основі тривалого догляду за чітко визначеними напрямками».

Джерело: The Irish Times

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *