Переклав Максим Лисенко

Теракти ісламських бойовиків у Франції шокували весь світ. І це цілком закономірно. Але серед повідомлень ЗМІ, знаків солідарності і засудження варварства загубився той факт, що в країнах Європейського Союзу частка таких терактів не є значною. Насправді протягом останніх двох років менш ніж 2% всіх терактів були релігійно вмотивовані.

У 2013 році в ЄС сталися 152 теракти. Два з них мали «релігійну мотивацію». У 2012 році в ЄС було скоєно 219 терористичні атаки, і лише шість із них вчинено на релігійному ґрунті. У 2011 році жоден із 174 терактів у країнах ЄС не був здійснений на релігійному ґрунті. 2010 рік — 249 терактів, три з них були розглянуті як «ісламістські». У 2009 році — 294 теракти, і тільки один був пов’язаний із релігією, хоча Європол у своїх висновках висловив застереження, що ісламістська загроза все ще є актуальною і може призвести до масових жертв.

Переважна більшість терактів у країнах ЄС були пов’язані з сепаратистськими організаціями.

terrorism-EU-2-638x599

Зі 152 терактів у 2013 році 84 були мотивовані етнонаціоналістичними або сепаратистськими мотивами. Це більш ніж 55%. У попередньому році ця частка становила 76%. Хоча у доповіді йдеться про спад таких тенденцій, проте у ній відзначено, що ці теракти почали проводити з більшою винахідливістю і більшою часткою летальних намірів.

Не набагато більшу частку складають «релігійні» причини терактів у США. Ісламісти відстають від інших груп, коли йдеться про релігійні теракти. За даними ФБР, що були зібрані у Прінстонському університеті, ісламісти за період від 1980 до 2005 року здійснили лише 6% терактів, що значно менше, ніж латиноамериканські угруповання, ліворадикали та єврейські екстремісти.

Чарльз Курцман, професор соціології в Університеті Північної Кароліни, назвав американців-мусульман «незначною загрозою для суспільної безпеки». У своїй останній доповіді про відстежування ісламістської активності в Америці він згадує такий показник: «У США відбулося понад 14 тисяч убивств у 2013 році, за період від 2009 до 2011 року від мусульманського терору загинули 37 людей із 190 тисяч убивств за цей період».

Попри низький відсоток ісламістських атак, страхи навколо них постійно підігрівають політики, працівники правоохоронних органів, а також засоби масової інформації, які прагнуть виділити релігійні напади понад політичні та навіть екологічні теракти. «Ці інциденти привертають набагато більше уваги, бо риторику релігійного екстремізму зручно використовувати у своїх цілях, — сказав Кен Софер, заступник директора з питань національної безпеки і міжнародної політики в Центрі за американський прогрес. — Люди мають бажання пояснити ці інциденти з точки зору відмінності від себе, щоб зрозуміти причину таких дій». Софер додає, що шляхом об’єднання різноманітних інцидентів у різних країнах загрозу ісламського насильства роздувають до більших масштабів, ніж вона має насправді.

Джерело: Think Progress

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *