Торфодобувну галузь розвалюють та готують до приватизації. До таких висновків доходять учасники прес-конференції, що відбулася 19 листопада у прес-центрі Спілки журналістів України. За словами голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайла Волинця, якщо в 1991 році в Україні видобували 10 млн тонн торфу — екологічного палива, яке споживають переважно бюджетні установи, — то зараз цей показник впав у 20 разів. Більшість торфозаводів уже перестали існувати, а ті, що успішно працюють, стикаються з низкою проблем. У кожному регіоні ці проблеми свої. Як розповіла голова профспілки на ДП «Волиньторф» Аліна Базарнова, місцева влада часто відмовляє у відведенні земель під торфозаготівлю, навіть якщо підприємство має дозвіл на видобуток. Це може призвести до зупинок заводів (нерідко — єдиних промислових підприємств у місті), втрати робочих місць сотень робітників вже у 2019 році та збільшення соціальної напруги в регіоні.

Так, з 14 листопада застрайкував Смолинський торфозавод, розповідає голова профспілки Андрій Страхов. Робітники протестують проти неправового призначення нового директора ДП «Чернігівторф» (23-го за останні 10 років), який не має жодного стосунку до галузі, але має стосунок до заступниці Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко. Наразі підприємство взяте під контроль трудовим колективом, і визнавати призначеного зверху директора працівники відмовляються.

Відсутність будь-якої державної стратегії галузі також відзначили всі учасники прес-конференції. Це, разом з корупційними діями чиновників та місцевої влади, може призвести до повного занепаду галузі та можливого переходу підприємств у приватні руки. Але профспілкові активісти обіцяють не припиняти боротьбу. «Коли ми приїхали в Чернігів на тракторах, нас одразу почули. Ми переможемо, нам це вже не вперше», — заявив Андрій Страхов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.