Вчора шахтарі ДП «Селидіввугілля» після 9 днів, проведених під землею, припинили акцію протесту і піднялися з шахти. Причиною стало виконання вимог шахтарів. На рахунки підприємства надійшли гроші для погашення заборгованості по заробітній платі перед робітниками і робітницями за 2018 рік, а також 83% зарплати за січень 2019 року.

За словами Сергія Павлова, голови профспілки НПГУ на шахті 1/3 «Новогродовська», борги по зарплаті виплатили не лише робітникам «Селидіввугілля», а й шахтарям інших державних об’єднань. «Ми з домоглися виплати боргів шахтарям за всю Україну», — говорить Павлов.

Враховуючи те, що Селидове є мономістом і фактично повністю зав’язане на роботі навколишніх шахт, виплата заборгованості стала для міста справжньою подією. «Перед деякими людьми борги були по 3-4 місяці. Особливо у непромисловій групі. І зараз вони отримали ці гроші. Місто зажило, діти посміхнулися, батьки з цукерками. Звісно, це відчувається», — коментує атмосферу у місті Сергій Павлов.

Протестували робітники й робітниці шахти далеко не вперше. Ще у 2016 році під час прес-конференції підпалив себе профспілковий активіст Віктор Трифонов. У 2018 році шахтарі неодноразово влаштовували акції протесту, голодування, відмовлялися підніматися з шахти чи перекривали рух. А у січні цього року 10 діб голодували працівниці невиробничої групи підприємства, які припинили голодування через суттєве погіршення стану здоров’я та часткове виконання їхніх вимог. Тож, попри успіх, на безтурботне життя в майбутньому тут не сильно сподіваються: «У нас такі перемоги — кожен квартал. Кожен квартал ми голодуємо, ми підпалюємось… Кожен квартал акції протесту і таке інше. Думаю, до виборів все буде спокійно, а от після виборів все почнеться по-новому — невиділення коштів, розкрадання і таке інше», — говорить Сергій Павлов.

У листопаді 2018 року кореспонденти «Політичної критики» відвідали шахтарське містечко, щоб дізнатися про життя та вимоги робітників.

Репортаж «Політичної критики» з м. Селідове

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.