За результатами дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» на контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) у Донецькій та Луганській областях, більшість громадян (49%) заявили, що за останній рік їхнє життя погіршилося. 16% із них зазначили, що життя стало нестерпним. На питання про матеріальний стан 45% опитаних відповіли, що ледве зводять кінці з кінцями, а для ще 34% грошей вистачає на харчування та придбання недорогих речей. Позитивні зміни відчули лише 10%.

Найбільше непокоять опитаних обстріли та можливість відновлення бойових дій (58%), а також неможливість вільно пересуватися між населеними пунктами (42%). Також проблемним досі лишається отримання пенсій. З цією проблемою стикалися 48,7% опитаних, і у 23,4% випадків проблема залишилася невирішеною.

У якості шляхів до відновлення миру 48,4% готові на мир будь-якою ціною, а 40,3% вважають необхідним пошук компромісу. Встановлення миру на Донбасі виключно після військової перемоги однієї зі сторін вважають можливим лише 5,8% респондентів. У цілому, ці дані відповідають результатам попереднього опитування на підконтрольній частині Донецької та Луганської областей. А ключовою умовою відновлення миру більшість (42%) бачать у відновленні роботи підприємств та інфраструктури й налагодженні нормального життя. Відокремлення територій, зайнятих «ЛНР» і «ДНР», від України як засіб відновлення миру підтримують 2,8%.

Дослідження також виявило протиріччя між суспільними настроями в регіоні та уявленням чиновників і депутатів про заходи з реінтеграції Донбасу. Зокрема, опитування серед депутатів різних фракцій та представників органів державної влади (всього 47 осіб) показало значну підтримку прийняття закону про колаборацію (36 осіб). Водночас, як показує дослідження, мешканці Донецької та Луганської областей цю ідею сприймають різко негативно. Також ідею про необхідність збільшення пенсій та соціальних виплат згадали лише 14 осіб, тоді як більше третини опитаних громадян вважають це одним із першочергових кроків. Також, на думку депутатів і чиновників, для припинення збройного конфлікту на Сході необхідно посилити санкції проти РФ та сепаратистів (40 із 47 опитаних), зміцнювати Збройні сили України й готуватися до звільнення територій (37 осіб) та введення миротворчого контингенту по всій непідконтрольній території (33 особи). 28 опитаних заявили про неможливість будь-яких перемовин із сепаратистами до встановлення Україною повного контролю над Донецькою та Луганською областями.  

Також, як зазначають дослідники, серед опитаних на КПВВ 60% у першу чергу ідентифікують себе як громадяни України, для 18% головною є регіональна ідентичність, тоді як громадянами ЛНР/ДНР називають себе 5%. А особисто взяти участь у президентських виборах планували 56,3% опитаних на КПВВ. Щоправда, участь в опитуванні взяли ті, хто перетинає лінію розмежування, а отже, зберігає контакти з підконтрольною частиною України. Результати опитування всього населення на непідконтрольних територіях, скоріше за все, відрізнялися б, зазначають автори дослідження.

Повну версію результатів дослідження ви можете знайти на сайті Фонду «Демократичні ініціативи».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.