12 година ночі 19 червня може стати годиною «Ч» для пасажирів аеропорту «Бориспіль». Те, що вже давно стало звичним явищем у Європі, може вперше статися і в Україні. У цей день готові застрайкувати робітники ТОВ «Авіахендлінг», які в аеропорту виконують наземне обслуговування повітряного транспорту (водії, вантажники, адміністративний персонал тощо). У структурі компанії також є підрозділ, що виконує реєстрацію пасажирів на рейси й забезпечує зустріч пасажирів при приземленні літаків, який і оголосив про страйк. До «Авіахендлінгу» належать 80% персоналу, що виконує цю роботу, тож у разі початку страйку на «Бориспіль» чекає транспортний колапс.

Іти на такий радикальний крок люди не хочуть, каже Олексій Попов, голова Незалежної профспілки авіапрацівників на підприємстві і, за сумісництвом, голова страйккому. Він переконує, що профспілка за соціальний діалог, але від свого відступати не планують, адже всі інші методи комунікації з «Авіахендлінгом» вже вичерпані. Керівництво підприємства просто не бажає їх почути й ігнорує всі спроби профспілки сісти за стіл переговорів.

Причини протестів економічні. За словами голови профспілки, попри обіцянки, зарплату працівникам не піднімали вже більше року. Не влаштовує профспілку і положення про оплату праці, прийняте ще у 2008 році, брак колективного договору та графіки роботи, за якими люди «у добровільно-примусовому порядку» працюють по 14 годин, що є прямим порушенням законодавства. Кількість роботи постійно зростає, розповідає Попов, тоді як кількість працівників у штаті і їхня зарплата залишаються без змін. Саме невирішеність цих питань і спонукала працівників до створення профспілки, що нині об’єднує близько 200 членів.

Від підприємства працівники вимагають ухвалити колективний договір, де слід чітко прописати норми щодо оплати праці і графіків роботи, і провести атестацію робочих місць. Вони розповідають про тиск на профспілкових активістів.

У самому ТОВ «Авіахендлінг» усі звинувачення відкидають та заявляють про «численну кількість запитів та необґрунтованих вимог від керівництва Профспілки». Про це йдеться в офіційній заяві підприємства, опублікованій на його сторінці у соцмережі. Крім того, стверджують в «Авіахендлінгу», саме профспілка проігнорувала пропозицію про спільну зустріч і не бажає йти не перемовини. А отже, оголошення страйку є незаконним.Олексій Попов переконує у зворотному — що попри складність процедури, якщо переговори до 19 червня так і не розпочнуться, страйк відбудеться за всіма вимогами законодавства. А це означатиме, що робітники прийдуть на свої робочі місця і матимуть цілком законне право не здійснювати реєстрацію на рейси. А отже, полетіти не зможуть близько 80% пасажирів. У своїй заяві працівники шкодують, якщо їхні дії створять незручності для пасажирів, але закликають зрозуміти їхні проблеми та їхнє право боротися за свої права.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.