Малайзія наразі має одне з найбільш жорстких у світі покарань за зберігання та збут наркотиків. Зокрема, людина, яку впіймали з 200 і більше грамами канабісу, 40 грамами кокаїну або 15 грамами героїну може бути звинувачена у розповсюдженні наркотиків. Якщо ж людину визнають винною у вчиненні такого злочину, її можуть засудити до смертної кари.

Так, на сьогоднішній день у країні більше 1200 людей очікують на страту. Більшість із них — за «наркотичними» статтями. 

Міністр здоров’я Малайзії Джулкефлі Ахмад підкреслює, що наркотична залежність є складним медичним феноменом, який погано лікується за допомогою тюрем та покарань. «Декриміналізація наркотиків стане справді критичною на шляху вироблення раціонального підходу, в якому наука та турбота про громадське здоров’я стануть більш важливими за покарання та запроторення людей у тюрми, — підкреслив міністр. — Ми будемо ставитися до наркозалежних людей як до пацієнтів, яким ми хочемо допомогти вилікуватися, а не як до злочинців».

Він також підкреслив, що зміна в політиці не стосується тих, хто розповсюджує наркотики. Продаж наркотиків і надалі залишатиметься злочином.

Більше 30 країн по всьому світу декриміналізували наркотики. За словами міністра, дослідження показують, що скасування покарання не збільшило кількість людей, що споживають наркотики. Злочинність, пов’язана з обігом наркотиків, також не виросла у країнах, що вибрали декриміналізацію. Натомість декриміналізація дозволила державам, що її обрали, скоротити бюджетні витрати та одночасно покращити ситуацію з громадським здоров’ям. 

Міністр внутрішніх справ Малайзії Мухійдін Ясін раніше заявив, що більшість із 70 тис. людей, що відбувають покарання в тюрмах країни, є наркозалежними людьми. Він підтримав кроки, направлені на декриміналізацію зберігання наркотиків, та закликав направити зусилля на реабілітацію і допомогу людям, що мають відповідні залежності.

Варто зазначити, що більше десяти медичних асоціацій та об’єднань вже підтримали плани уряду з декриміналізації. Організації, зокрема Медична асоціація Малайзії та Рада по боротьбі зі СНІДом, заявили, що наявна політика переслідування споживачів наркотиків мали низку надзвичайно негативних наслідків, серед яких переповнені тюрми та поширення інфекційних захворювань.

У заяві також стверджується, що криміналізація призвела до спіралі «тюрми та бідності»: люди, що опинялися в тюрмі за споживання наркотиків, не мали можливості знайти роботу, вийшовши на волю, що спонукало їх вдаватися до незаконних способів збагачення і зрештою призводило до повторного потрапляння в тюрму. Кримінальне переслідування також призводило до того, що наркозалежні люди боялися звертатися по медичну допомогу, вважаючи, що відвідування лікаря збільшує ймовірність того, що їх арештують.

Джерело: ABCNews

Читайте також:

Політика, наркотики та культурні війни. Міжнародний досвід регуляції наркотиків.

«Чтобы смерти просили». Опыт криминализации наркотиков в Беларуси.

Соціальне життя опіоїдів. Про соціальний контекст вживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.