Нове дослідження, опубліковане в American Psychologist, показує, що якщо ви вляпались в халепу на вулиці, ви можете розраховувати на інших. Проаналізувавши дані з вуличних камер спостереження трьох міст (Амстердам, Кейптаун та Ланкастер), команда вчених дійшла висновку, що в 9 з 10 випадків незнайомці втручаються для того, щоб допомогти жертві агресії.

Команда дослідників з Копенгагенського та Ланкастерського університетів, а також Нідерландського інституту досліджень злочинності та правозастосування, отримали доступ до бази даних із міст з різними економічними конфігураціями та рівнями злочинності. Відібравши 219 відео, на яких було зафіксовано конфлікти, вчені дійшли висновку, що в 91% випадків перехожі так чи інакше допомагали жертві: відганяли нападника, закривали її від нього своїм тілом, відганяли його, або ж просто надавали необхідну допомогу постраждалій чи постраждалому. 

Всі три міста, попри різний рівень достатку та насильства, мали однаково високий рівень підтримки з боку перехожих.

Дослідники наполягають на тому, що результати дослідження спростовують популярні переконання, що ми живемо в атомізованому суспільстві, де питання безпеки залишається справою індивідуальною.

«Відповідно до загальноприйнятих переконань, невтручання є стандартною реакцією перехожих. Насправді ж, як показує наше дослідження, якраз втручання скоріше є нормою під час агресивних конфліктів [у місті]. Те, що перехожі набагато активніші [в допомозі іншим], ніж ми думали, дає надію як майбутнім жертвам агресії, так і всім нам як спільноті. Ми маємо будувати нашу стратегію боротьби зі злочинністю саме на цьому — на готовності перехожих допомогти», — стверджує доктор Річард Філпот, один із авторів дослідження.

Тим самим дослідження також ставить під сумнів так званий «ефект перехожого» (bystander effect), який бере початок у дослідженнях із соціальної психології кінця 1960-х. Відповідно до цього «ефекту», перехожі не стануть допомогати там, де є інші спостерігачі, розраховуючи на те, що хтось інший зробить це за них. Насправді ж, згідно зі свіжими даними, які проаналізували вчені, що більше перехожих присутні при конфлікті, тим більшою є ймовірність того, що вам допоможуть.

Джерела: CityLab, EurekAlert!  

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.