Сьогодні, 24 вересня, відбудеться показ першого повнометражного фільму Олександра Шапіро «Цикута». Фільм буде продемонстрований на фасаді кінотеатру «Дружба», що припинив свою діяльність у 2009 році після приватизації.

Фільм «Цикута» одразу отримав статус культового для київського андеграунду початку 2000-х років. У ньому режисеру вдалося закарбувати образ тогочасного Києва, і зокрема кінотеатр «Дружба», який сьогодні безслідно зникає з карти міста. Кінематографічна провокація позбавила спокійного сну чиновників від Мінкульту і високочолу критику.

У нульових із мапи міста зникли «Дружба» й «Орбіта», минулої осені — «Кінопанорама» й «Україна». Всі вони зазнали приватизації. Нині під загрозою «Київ» — ще один культовий кінотеатр, прихисток мистецтва кіно, чи не найбільший фестивальний центр країни. 23 вересня Господарський суд м. Києва визнав право на оренду приміщення за новим орендарем — ТОВ «Сінема Центр». А київські чиновники вже заявляють про зменшення орендної плати — ключового критерію конкурсу, за яким кінотеатр було передано новим орендарям, — у 4 рази.

Показ стане другим у серії кінопоказів «Де кіно?» на фасадах зачинених кінотеатрів, яку організовують рухи Врятуймо КЦ «Кінотеатр “Київ”» і Occupy Kyiv Cinemas.

Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/498480294279547

Показ розпочнеться о 19:30 за адресою вул. Хрещатик, 25.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.