Станом на 20 травня в Україні офіційно зареєстровано 501 000 безробітних — на 64% більше, ніж на цю саму дату минулого року. Про це йдеться у звіті Державного центру зайнятості. За приблизно 2 місяці карантину (з 12.03.2020 р. до 19.05.2020 р.) Служба зайнятості зареєструвала 222 тис. безробітних, що вдвічі перевищує показники відповідного періоду минулого року. Найбільше безробіття зросло у Києві — у 3,5 раза.

47% працівників були звільнені за згодою сторін, що не гарантує їм виплату вихідної допомоги, 11% — за власним бажанням, і лише 6% офіційно звільнені (скорочені). Найбільше скорочення штатних працівників за перший квартал 2020 року1З даними за перший квартал можна ознайомитись у звіті «Ситуація на ринку праці та … Continue reading відбулося у сфері торгівлі, охорони здоров’я, промисловості, харчування, державного управління, у сільському господарстві, освіті та транспорті. Так, під заплановані масові звільнення2Згідно з українським законодавством, масовим звільненням вважається звільнення … Continue reading за цей період потрапили 100,5 тис. працівників, що майже вдвічі більше, ніж у першому кварталі минулого року. Майже третина з них — медики (41 тис.). Ймовірно, це пов’язано не так із втратою роботи через карантин, як із впровадженням другого етапу медреформи з 1 квітня.

Одночасно зі збільшенням кількості безробітних через епідемію знизилася кількість пропозицій на ринку праці. За період карантину Центр зайнятості зареєстрував 112 тис. вакансій — удвічі менше, ніж за цей самий період минулого року. А в окремих областях — Волинській, Львівській, Івано-Франківській та  Закарпатській — вакансій стало менше на 72%–80%. Тож кількість людей, що претендують на одну вакансію, зросла з 3 до 10. 

Самі ж вакансії далеко не завжди відповідають потребам безробітних. Ключовою галуззю, де можна було знайти роботу в період карантину, став агропромисловий комплекс. 44% всіх пропозицій від роботодавців надійшли до служби зайнятості від аграріїв. А дві третини з тих, кому таки вдалося успішно працевлаштуватися, знайшли роботу в сільському господарстві. Не відповідають потребам людей і запропоновані зарплати. 19% роботодавців пропонують «мінімалку», і лише 12% вакансій обіцяють зарплату на рівні середньої по країні — понад 10 тис. У середньому ж люди, що звернулися в пошуках роботи до центру зайнятості, можуть розраховувати на зарплату в 7000 гривень. 

Всього за час карантину роботу через службу зайнятості знайшли 104 тис. людей, а 168 тис. почали отримувати виплати по безробіттю. Ситуація ускладнюється ще й тим, що за перший квартал 2020 року суттєво зменшилася кількість платників єдиного соціального внеску (на 555 тис.). Через санітарну кризу уряд запровадив пільги на сплату єдиного соціального внеску, а частина підприємств просто закрилися чи призупинили свою роботу. Тому грошей на виплати по безробіттю може просто не вистачити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 З даними за перший квартал можна ознайомитись у звіті «Ситуація на ринку праці та діяльність державної служби зайнятості у січні-квітні 2020 року».
2 Згідно з українським законодавством, масовим звільненням вважається звільнення працівників, під яке потрапляють більше 10 працівників на підприємствах, де працюють від 20 до 100 людей, чи 10% працівників на підприємствах, де працюють від 101 до 300 людей.