З’явилися результати першого етапу дослідження роботи державних та комунальних дитсадків, яке проводить Центр соціальних та трудових досліджень.

Дослідження спрямоване на виявлення проблем дитсадків та впливу цих проблем на становище жінок в Україні. За даними Державної служби статистики, станом на 2018 рік в садочках працювали понад 310 тис. осіб, з них 90% жінок і лише 10% чоловіків. Авторки дослідження підкреслюють, що саме праця в дитсадках дає змогу молодим матерям працювати. 

Зібрані дані дослідження свідчать про високий рівень стресу серед персоналу садочків та про низьку оплату праці.

За даними опитування, середня місячна зарплата працівниць державних та комунальних дитсадків становить 5241 грн (тут і далі — після відрахування податків). Це становить лише 56% від середньої по Україні, що станом на березень становить 9386 грн. Половина опитаних отримують менше 5000 грн на місяць, а 9% зазначили, що їм не вистачає грошей навіть на їжу. 

Через низькі зарплати та брак соціальної допомоги опитаним доводиться вести підсобне господарство, шукати підробітки, спиратися на матеріальну допомогу рідних та друзів, жити в борг.

При цьому 67% опитаних зазначили, що у період карантину, пов’язаного з COVID-19, матеріальне становище їхніх сімей дещо або значно погіршилося. Значних змін у матеріальному становищі сімей не відбулося у третини опитаних. 

У рамках першого етапу дослідження було опитано 5009 працівниць та 23 працівників з усіх регіонів та типів населених пунктів України (86% опитаних мешкають у міських поселеннях, 14% — у сільській місцевості). Дослідження було проведене методом онлайн-опитування у травні 2020 року.

Над дослідженням працюють дослідниці та активістки Оксана Дутчак, Альона Ткаліч, Олена Стрельник і Ніна Потарська.

Дослідження проведено за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.