Грецька ультраправа партія «Золотий світанок» (грец. Chrysí Avgí) тепер офіційно визнана злочинною організацією. Таке рішення у середу, 7 жовтня, виніс афінський суд після 5 років судового процесу. Суд також визнав сімох із 18 колишніх депутатів від партії, включно з її лідером Ніколаосом Міхалолякосом, керівниками злочинної організації, а ще 28 звинувачених — її учасниками. За грецьким законодавством, їм може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Також 15 членів партії були визнані винними у змові з метою вбити репера-антифашиста Павлоса Фіссаса, якого вбив член «Золотого світанку» 18 вересня 2013 року. Вбивство стало надзвичайно резонансним у грецькому суспільстві, спричинило масові протести та сплеск насильства у відповідь. Керівництво партії відкидало всі звинувачення у причетності до цього вбивства. Ще п’ятьох членів партії визнали винними у вбивстві рибалки з Єгипту, скоєному у 2012 році.

Всього ж у 4 справах, які розглядав суд, обвинувачення були висунуті 68 членам партії.

Ніколаос Міхалолякос — лідер партії «Золотий світанок»

«Золотий світанок» виник у 1980-х як неонацистський рух, але згодом перетворився на потужну ультраправу партію. У 2014 році партія отримала 9,38% на виборах у Греції до Європарламенту, а на парламентських виборах 2015 року — 6,28% голосів, отримавши 18 місць у парламенті країни. Останні вибори, що відбулися у липні 2019 року, стали для «Золотого світанку» менш вдалими. З 2.3% партія не змогла потрапити до парламенту.

Рішення про визнання «Золотого світанку» злочинною організацією спричинило масові святкування у Афінах. Відзначити його на вулиці вийшли близько 20 тисяч антифашистів і антифашисток. Таке рішення привітали європейські політики та правозахисники. За словами Директора Amnesty International у Європі Нільса Муйжніекса, воно є визнанням системної загрози, яку становлять для нашого суспільства расистські групи.

Антифашисти святкують рішення суду

Самі ж члени партії називають таке рішення політичними переслідування та «безпрецедентною змовою».

Джерело: https://apnews.com/article/hip-hop-and-rap-trials-athens-financial-markets-greece-8193d867c12224dbc9ba3e2675b8d25c

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.