Переклала Настя Правда

Цього тижня заможна пара полетить з Лондона до Дубая, що в Об’єднаних Арабських Еміратах. З аеропорту їх забере «Бентлі» або «Рендж Ровер» і доставить на розкішну віллу.

Наступного дня той же автомобіль відвезе їх до приватної клініки, де їм дадуть першу дозу вакцини від COVID-19: вони обиратимуть з-поміж препаратів від Pfizer, AstraZeneca та Sinopharm. Через три тижні вони знову вирушать із вілли до клініки за другою дозою.

Все це стане можливим для них завдяки ексклюзивному сервісу подорожей і стилю життя Knightsbridge Circle. Його члени платять 25 000 фунтів (близько 100 тис. грн — прим. ред.) на рік за послуги персонального менеджера (кожен з таких менеджерів має п’ятьох клієнтів), який опікується всіма їхніми потребами. До пандемії члени цього клубу переважно хотіли отримати столик в ресторані, де все заброньовано, знайти персонального тренера чи поїхати в першокласну відпустку, пояснює VICE World News Стюарт Макніл, виконавчий директор клубу Knightsbridge Circle.

Після початку пандемії Макніла і його команду стали просити «організувати речі на кшталт віртуальних дегустацій вина, велотренажерів і, звісно, тестів на коронавірус. Було також багато проблем із ментальним здоров’ям, тож ми влаштовували зум-дзвінки із терапевтами, спеціалістами зі зниження ваги та харчування».

В умовах відносно жорсткого державного контролю над впровадженням вакцинації від коронавірусу глобальна еліта шукає способів пролізти без черги. Макніл, який каже, що його клієнтами є «виконавчі директори, підприємці, члени королівських сімей і зірки», «відкриває формат елітних подорожей, побудованих навколо вакцинації проти ковіду». Тоді як деякі медики й досі очікують на вакцинацію, а більшість британців чекатимуть на неї ще багато місяців, багатії платять, щоби про них подбали першими.

Члени клубу Knightsbridge Circle можуть полетіти в Дубай або Абу-Дабі, що в ОАЕ, чи в Індію, де їм дадуть вакцину від AstraZeneca. Там вони проводитимуть час у Делі, перш ніж вирушити в живописну подорож Агрою та Удайпуром із кінцевою точкою на пляжі в Гоа або Кералі.

Нік Діарден, директор організації Global Justice Now, сказав: «[Це] абсолютно неприйнятно, щоби багаті пацієнти мали змогу використовувати свої гроші задля просування чергою поперед менш захищених людей і працівників ключових сфер, завдяки яким ми пережили минулий рік».

За словами Діардена, дослідження показали: якщо заможні люди вакцинуватимуться першими, помре набагато більше людей, ніж у випадку, коли вакцина розподілятиметься справедливо. 

Макніл каже, що спілкується з одним із лікарів, з яким він збирається відкрити клініку у Марракеші, Марокко — той нещодавно підписав папери щодо надання вакцини AstraZeneca у Лондоні. Команда приватних лікарів клубу Knightsbridge Circle надаватиме вакцини своїм членам у віці понад 65 років, каже він.

Розкішна вакцинаційна подорож до ОАЕ можлива завдяки тісним зв’язкам, які Knightsbridge Circle підтримує із правлячими родинами в Дубаї та Абу-Дабі. «У нас добрі зв’язки із ОАЕ, — каже Макніл. — Ми співпрацюємо із та доглядаємо за  найвпливовішими тамтешніми сім’ями».

Схожа місцева спільнота в Індії забезпечує легкий проїзд до країни багатих і знаменитих членів Knightsbridge Circle. Втім, джерело в індійському уряді заявило, що будь-які домовленості такого типу є незаконними й не мають відбуватися. Якщо це все ж матиме місце, вакцинаційним туристам закриють в’їзд до країни.

Раніше цього місяця видання VICE World News розповіло, що багаті канадійці подорожують на вакцинацію до Флориди на приватних літаках. 

Knightsbridge Circle отримували запити щодо вакцин із Єгипта, Пакистану й Росії, але Макніл каже, що для членства в клубі клієнт має жити у часовому поясі, який відрізняється від Лондона не більше ніж на 4 години, і що послугу пропонують лише літнім клієнтам. Вакцини закупають радше через місцевих клієнтів і контакти, а не приватні медичні страхові компанії. Клієнти летять приватними літаками або в бізнес-класі і як мету поїздки вказують «роботу».

Речник Eternity Medicine Institute, приватної компанії медичного страхування в Дубаї, сказав, що вакцини, які надають заможним туристам, надходять із запасів, призначених для резидентів Еміратів. «Думаю, що ми матимемо вакцину за місяць або два, але я й гадки не маю, скільки вона коштуватиме для наших клієнтів». Передбачається, що хоча громадяни Еміратів отримали китайську вакцину Sinopharm, правлячі сім’ї щепилися препаратом AstraZeneca. 

Діармейд Макдональд, лідер організації Just Treatment, що бореться за рівний доступ до високоякісної медицини, сказав, що це «гидко, що багатії купують собі місця на початку черги».

Також він зазначив, що це «показово щодо більш загальних невдач у реакції на пандемію».

У більшості найбідніших частин світу люди не матимуть доступу до вакцини щонайменше два роки. «Якби вакцинація організовувалася виходячи з потреби, а не прибутку, ми врятували би вдвічі більше життів по всьому світу, — каже Макдональд. — Уряди віддали владу фармацевтичним компаніям».

«Мільйонери, які на приватних літаках вирушають у вакциноподорожі, обурюють, але ще більшу проблему становить система монополії, яка означає, що вакцин поставлено менше, ніж треба, тому деякі медики й досі очікують на вакцинацію, а мільйони людей по всьому світу, можливо, ніколи не отримають потрібної дози».

Макніл і Knightsbridge Circle не відмовляються від своїх планів. 

«Мені доводиться тримати баланс між можливістю заробити купу грошей і спати вночі, — каже він. — Я не даватиму вакцини 35-річній людині, яка хоче ходити в спортзал».

Джерело: Vice

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.