Робітники харківського Державного підприємства «Електроважмаш» добилися погашення заборгованості по зарплаті за грудень минулого і січень цього року. 

Для цього у понеділок вони майже на годину перекрили Московський проспект міста. У результаті керівництво заводу пообіцяло виплатити заборгованість у вівторок, 2 лютого, і вже під кінець робочого дня зарплата почала надходити працівникам на банківські картки.

Як повідомляють у прес-службі підприємства, робітникам виплатили 20 млн грн за грудень та 22 млн грн за січень. Це підтверджують і працівники. Але невирішеним залишається питання виплат тим працівникам «Електроважмашу», які звільнилися з підприємства. Наразі, пишуть у заводській фейсбук-групі працівники, гроші не отримали навіть ті, хто звільнявся ще у жовтні 2020 року. Адміністрація обіцяє повністю розрахуватися до 12 березня.

Попри обіцянки керівництва, впевненості у майбутньому у працівників «Електроважмашу» немає.

«Деньги дали — это хорошо, но людей волнует будущее завода. Режим работы, план и есть ли заказы. Для всего этого еще нужна закупка материалов и четкий план действий  руководства завода. Надеюсь, на все эти вопросы мы получим ответы сегодня или завтра», — пише у фейсбук-групі один із працівників заводу.

На протести робітники підприємства виходять далеко не вперше. Влітку з вимогами розрахуватися за виконану роботу вони протестували щонайменше 4 рази. А у вересні роботу зупинили працівники 18-го цеху. Щоразу робітникам вдавалося домогтися хоча б часткового погашення заборгованостей, але дуже швидко вони накопичувалися знову. 

У грудні 2020 року на заводі людей почали масово відправляти у відпустки за власний рахунок, а вже у лютому 2021-го частину людей відправили на простій з 2/3 ставки. Тим не менше, завод далі працював, а борг по зарплаті далі зростав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.