За перший квартал 2021 року в Україні зафіксовано 37 випадків ультраправого насильства та конфронтацій. Про це йдеться у звіті моніторингової групи «Маркер», опублікованому 22 квітня. Як і минулого року, найбільше праві радикали нападають на своїх політичних опонент_ок, предстани_ць ЛГБТ+спільноти, а також на неформальну молодь.

Як відзначають укладач_ки звіту, інтенсивність нападів та конфронтацій у порівнянні з останнім кварталом минулого року дещо збільшилася (на 10 випадків більше), проте насильницьких випадків у загальному числі стало менше (17 у порівнянні з 21). З них 15 були направлені проти людей, а у 2 випадках було пошкоджено майно.

Хоча піковий період насильства, що припав на передвиборчу кампанію 2020 року, пройдено, протистояння між ультраправими (передусім «Нацкорпусом») та ОПЗЖ триває. Тож найбільше випадків припадає саме на насилля та конфронтації проти політичних партій та політиків. Проте цими протистояннями діяльність радикалів не обмежується. За перший квартал моніторинг зафіксував 2 випадки (у Миколаєві та Баришівці), коли члени правих організацій вривалися до місцевих органів влади під час засідань і тиснули на депутат_ок для прийняття необхідних рішень.

Традиційно, тиску з боку ультраправих зазнають представни_ці ЛГБТ+ спільноти та феміністки. Випадків конфронтацій чи насильства у першому кварталі зафіксовано 6, з яких один був насильницьким. Значна частина відбулася під час проведення маршів на 8 березня, яким ультраправі щороку намагаються перешкоджати. Як відбувалися марші та контрмарші в різних містах України «Політична критика» писала в окремому матеріалі.

У першому кварталі також було зафіксовано 4 випадки нападів ультраправих на журналістів. Три з них відбулися під час акції за закриття телеканалу «НАШ», яку організували С14, «Правий сектор» та інші праві організації і яка проходила під гаслом «Добити вцілілих».

Продовжилися і напади на неформальну молодь, переважно на київському Подолі. Якщо за друге півріччя 2020 року їх було 10, то у першому кварталі 2021 відбулося вже 6 таких випадків. Частина з цих нападів мали гомофобні чи расистські мотиви.

З повною версією звіту ви можете ознайомитися за посиланням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.