У середу, 29 вересня, відбудеться дискусія «Як перейти з вугілля на зелену енергію, не наступивши на трудові права?», організована ГО «Трудові ініціативи». Дискусія буде присвячена питанню, які альтернативи брудним вугільним ТЕС існують в Україні та як зробити так, щоб відмова від вугілля не спричинила соціальну катастрофу в шахтарських регіонах країни. 

На сьогодні більшість розвинених держав активно намагаються скоротити викиди парникових газів і поступово відмовляються від видобування вугілля, при цьому трансформуючи економіку вугільних регіонів таким чином, щоб створити нові робочі місця для людей, які втратили свою звичну роботу.

Згідно з «енергетичною стратегією України до 2035 року», всі збиткові державні підприємства вугільної галузі (а таких — більшість) буде закрито до 2025 року, а решту буде приватизовано. Нова Концепція справедливої трансформації вугільної галузі містить план змін щодо п’яти вугільних регіонів, де загалом проживають близько мільйона людей.

Де люди працюватимуть, коли закриються шахти? Адже вслід за шахтами закриються школи, дитсадки, лікарні та інші заклади соціальної сфери, і у громад не залишиться ресурсів, щоб будувати своє майбутнє.

Негативний приклад трансформації — досвід Великобританії, де за правління Маргарет Тетчер у 1980-х та 1990-х роках було скорочено десятки тисяч гірників. За різними оцінками, лише одна десята з них отримали освіту або нову кваліфікацію. Серед позитивних прикладів — Чехія, де запроваджено програму з трансформації вугільних регіонів, яка надає підтримку шахтарям, створює нові освітні можливості для молоді та безробітних і розвиває місцеву інфраструктуру.

Яким шляхом піде Україна?

Про це дізнайтеся в середу, 29 вересня, о 19:00.

Місце проведення події: івент-хол Signal, вул. Жилянська, 97. Вхід через двір будівлі, зала розміщена на четвертому поверсі. 

Організатори гарантують розміщення в залі згідно з правилами, запровадженими у зв’язку з посиленим карантином.

Спікерка: Наталія Зелена, активістка, керівниця офісу «Трудові ініціативи — Донбас».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.