У п’ятницю, 15 жовтня, о 16:00 запрошуємо долучитися до дискусії про те, як скорочення підтримки та інші реформи секторів, що відповідають за соціальне відтворення та соціальну підтримку, вплинули на становище жінок в Україні.

Подія відбудеться онлайн на платформі ZOOM.

Ринкові перетворення, які почалися в Україні зі становленням незалежної держави, та подальші неоліберальні заходи «оптимізації» призвели до суттєвого скорочення підтримки секторів, які відповідають за соціальне відтворення: дошкільних навчальних закладів, медичних закладів, соціальної роботи тощо. «Оптимізація» торкнулася й соціальної підтримки: пенсій, виплат самотнім матерям, піклувальницям. Ці зміни призвели до того, що питання соціального відтворення стали проблемою окремої сім’ї. А на практиці — як неоплачувана та низько оплачувана робота — лягли на плечі жінок на різних рівнях доглядової праці та піклування.

На зустрічі ми розглянемо та подискутуємо про те, як різні реформи «оптимізації» та ринкові перетворення сфер соціального відтворення вплинули на становище жінок в Україні.

Теми виступів та спікер/-ки:

Реформа «соціальних послуг» та її можливі наслідки для місцевих спільнот і працівниць у контексті децентралізації, Наталія Ломоносова (аналітикиня центру Cedos, співредакторка видання «Політична критика», аспірантка кафедри соціології НаУКМА);

Ідеологія реформування дошкільної освіти: «гроші за дитиною» і виключення працівниць, Оксана Дутчак (кандидатка соціологічних наук, дослідниця Центру соціальних і трудових досліджень, співредакторка «Спільного»);

Становище самотніх матерів в Україні в умовах низької підтримки держави та їхня боротьби за права, Олена Ткаліч (журналістка, редакторка ІА «Соцпортал», активістка ГО «Соціальний рух»);

Робітнича боротьба під час COVID-19 у доглядових секторах Грузії та вплив пандемії на загострення проблем працівниць, Софія Джапарідзе (лідерка незалежного об’єднання працівників сектору послуг у Грузії, аналітикиня).

Модераторка події — Надія Чушак, освітянка, антропологиня.

Захід є частиною щорічної конференції «Фоєрбах 11», темою якої цьогоріч є «Після 1991: пострадянські траєкторії». Конференцію організовує видання «Спільне».

Мова заходу: українська із синхронним перекладом на англійську.

Для участі в події заповніть, будь ласка, коротку анкету, після чого організатори надішлють посилання на ZOOM-конференцію: https://bit.ly/commons-2021-equality-register.

Подія у фейсбуці: https://www.facebook.com/events/295338852046782.

«Фоєрбах 11» — щорічна конференція, започаткована журналом соціальної критики «Спільне» (https://commons.com.ua) у 2019 році, яка збирає науковців і активістів для обміну знаннями та досвідом. Ми прагнемо вийти на новий рівень українських публічних дискусій і подолати розрив між соціальною наукою та практикою прогресивних рухів, а також відійти від традиційного академізму й експериментувати з новими форматами.

Конференція відбудеться за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.