У суботу, 16 жовтня, о 16:00 запрошуємо долучитися до дискусії про пострадянські трансформації робітничого класу в Україні та інших країнах. Подія відбудеться онлайн на платформі ZOOM в рамках конференції «Фоєрбах 11».

Тридцять років тому робітничий клас був на першій сходинці символічної ієрархії, однак у сьогоднішній Україні робітників часто сприймають як «невдах глобалізації», які не в змозі реформувати самі себе й жити успішним життям. Така трансформація сталася і в інших пострадянських країнах. Водночас робітники та робітниці нікуди не поділися і, попри низький рівень матеріального добробуту та політичного авторитету, досі становлять великий прошарок українського суспільства і виробляють надлишковий продукт на промислових підприємствах — продукт, який згодом розподіляється в нерівний спосіб поміж усіма іншими соціальними групами.

На зустрічі ми розглянемо пострадянські трансформації робітництва в Україні та інших країнах у двох сенсах, як клас-для-себе та як клас-у-собі:

  • робітнича політика за межами заводу: соціальні рухи, партії, вибори крізь класову призму;
  • політика на робочому місці: умови праці, режими панування, виробничі ієрархії.

Захід є частиною щорічної конференції «Фоєрбах 11», темою якої цьогоріч є «Після 1991: пострадянські траєкторії». Конференцію організовує видання «Спільне».

Теми виступів і спікер_ки:

«Орієнтація на задачі» й «совладання» зі зношеним обладнанням: виробничий процес на пострадянському просторі, Ольга Пінчук (аспірантка Департаменту історії НІУ ВШЕ у Санкт-Петербурзі, дослідниця, учасниця PS-Lab);

Постпострадянський заводський режим: на чому тримається легітимність адміністрації та власника на українських промислових підприємствах, Денис Горбач (соціальний дослідник, докторант Паризького інституту політичних студій);

Подолати прірву: класові та регіональні поділи в російських протестах, Стівен Кроулі (професор Оберлінського коледжу (Огайо, США), дослідник пострадянського робітничого класу та політичної економії постсоціалістичних трансформацій);

Профспілковий активізм у нетрадиційному середовищі: освітяни як робітники, Девід Мандель (дослідник профспілкових рухів у пострадянських країнах).

Модератор: Сергій Мовчан, співредактор видання «Політична критика».

Мова заходу: українська із синхронним перекладом на англійську.

Для участі в події заповніть, будь ласка, коротку анкету, після чого організатори надішлють посилання на ZOOM-конференцію: https://bit.ly/commons-2021-labour-register.

«Фоєрбах 11» — щорічна конференція, започаткована журналом соціальної критики «Спільне» (https://commons.com.ua) у 2019 році, яка збирає науковців та активістів для обміну знаннями і досвідом. Ми прагнемо вийти на новий рівень українських публічних дискусій і подолати розрив між соціальною наукою та практикою прогресивних рухів, а також відійти від традиційного академізму й експериментувати з новими форматами.

Конференція відбудеться за підтримки Rosa Luxemburg Stiftung в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.