Неадекватний розмір зарплати та гонорарів, нестабільність і постійні перепрацювання — такі атрибути зайнятості у сфері культури в Україні. Це продемонструвало дослідження «Умови праці у сфері культури та креативних індустрій», проведене аналітичним центром Cedos.

Більше половини (59%) опитаних у рамках дослідження працівників культурних установ вважають, що їхня заробітна плата за останні три роки недостатньо відповідає їхнім зусиллям і кваліфікації. Найгірше опитані оцінюють ситуацію у державних і комунальних установах: лише 11% опитаних вважають поширеною ситуацію, що працівники таких установ отримують гідну заробітну плату.

Незадоволені розміром своїх гонорарів у цій сфері і самозайняті: менше половини (43%) опитаних у рамках дослідження вважають, що за останні 3 роки вони отримували такі гонорари, на які заслуговують. Лише третина опитаних (34%) вважає, що самозайняті у сфері культури в Україні отримують гідні гонорари.

При цьому зайнятість у сфері культури характеризується значною нестабільністю та вкрай нерівномірним навантаженням. Як зазначають авторки дослідження, наявна ситуація може негативно впливати на здоров’я та благополуччя зайнятих у цій сфері. 

У сфері культури дедалі більшого розповсюдження набуває практика укладання строкових контрактів, що приходять на зміну безстроковим трудовим договорам. Так, третина опитаних у рамках дослідження Cedos працюють на умовах строкових контрактів. Окрім того, досить показовим є те, що лише менше половини (45%) опитаних працівників не відчувають загрози втратити своє поточне місце працевлаштування.

Ще більш нестабільним є становище самозайнятих у сфері культури: так, майже половина (46%) усіх опитаних у рамках цього дослідження самозайнятих зазначили, що тривала пауза у діяльності призведе до втрати фінансової стабільності. Дослідження пов’язує нестабільність самозайнятості у сфері культури з проєктним характером діяльності самозайнятих і залежністю від донорської підтримки. Значна увага у дослідженні приділена також непрозорості формування гонорарів у цій сфері.

Нерівномірне навантаження, робота вночі та на вихідних є ще однією проблемою для зайнятих у сфері культури. Так, за результатами опитування непоодинокі випадки перепрацювання супроводжують роботу майже третини опитаних — як серед найманих працівників, так і серед самозайнятих. Крім цього більше половини опитаних (53%) час від часу працюють також і вночі, при чому 16% працюють уночі щонайменше половину робочих днів на місяць. 

Даний графік демонструє розподіл відповідей серед респондентів, які працюють вночі.

41% опитаних вважають, що понаднормова робота, зокрема навіть неоплачувана, є обов’язковою умовою для побудови кар’єри у сфері культури. Перепрацювання авторки дослідження пов’язують також і з тим, що через низьку зарплату та гонорари у сфері культури люди змушені працювати на кількох роботах або поєднувати зайнятість у сфері культури із зайнятістю у іншій сфері. Так, серед опитаних більше третини (38%) мають іншу оплачувану зайнятість, з них чверть саме від неї отримує свій основний дохід.

Дослідження «Умови праці у сфері культури та креативних індустрій» провів аналітичний центр Cedos у червні-вересні 2021 року за підтримки Українського культурного фонду.

Із повним звітом про дослідження можна ознайомитися на сайті організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.