Сексуальне насилля під час Голокосту мало явно виражений ґендерний характер: більшість жертв/тих, хто вижили були єврейськими жінками та дівчатками. Це насильство в переважній більшості вчиняли чоловіки: німці, їхні союзники, місцеві колабораціоністи на окупованих нацистами територіях.

У своїй лекції, що відбудеться 10 лютого о 18:00 в онлайн-форматі, історикиня Марта Гавришко зосередиться на мотивації чоловіків, які беруть участь у сексуальному насиллі під час війни. Як вік, етнічна та релігійна приналежність, бойовий статус і владне становище чоловіків сприяли скоєнню сексуального насильства? Як культурні ідеї та дискурси про маскулінність/фемінність і гендерні ролі вплинули на мотиви та стратегії злочинців щодо сексуального насильства? Якою була роль мілітаризованої маскулінності у сексуальній віктимізації єврейських жінок і дівчаток? Як нацистська політика геноциду дозволяла чоловікам утверджувати владу над жінками?

Марта Гавришко — кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту українознавства НАН України, директорка Інституту міждисциплінарних досліджень Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Серед дослідницьких інтересів лекторки — гендер, сексуальність і насилля під час Другої світової війни та Голокосту в Україні, а також мілітаризм, націоналізм і фемінізм. Наразі працює над проєктом книжки про сексуальне насилля під час Голокосту в окупованій нацистами Україні. 

Лекція відбуватиметься англійською мовою.

Зареєструватися на подію можна тут: https://bit.ly/3GtIaOc

Лекція відбудеться в рамках міжнародного проєкту «Культури пам’яті», що реалізується «Політичною критикою» спільно з організаціями Educat e.V., Dekabristen e.V., Human Constanta і «Трава» в рамках програми Young People Remember фонду Erinnerung Verantwortung Zukunft.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.