Видання «Соцпортал» організовує серію онлайн лекцій з історії в рамках проекту «Україна: історія нерівності. Індустріалізація» з 23 по 25 листопада.

У понеділок, 23 листопада о 19:00 відбудеться лекція «Робітники та підприємці: потенціал соціального партнерства. Ситуація другої половини ХІХ-початку ХХ ст.», яку прочитає Тетяна Водотика, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, шеф-редакторка журналу “Місто: історія, культура, суспільство”. Обговорюватимуть процеси формування нових соціальних груп в другій половині ХІХ століття — підприємництва та робітництва, про їхні взаємини: якими вони були: конфліктними чи партнерськими?

У вівторок, 24 листопада, о, 19:00 відбудеться лекція кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Романа Любавського на тему «Повсякденне життя робітників Харкова в добу модернізації та індустріалізації».

У середу, 25 листопада, о 19:00 пройде лекція «Індустріальна архітектура Києва 1930- 1950-х», яку прочитає Семен Широчин, дослідник радянської архітектури, автор статей і книг. За час перших п’ятирічок у Києві було побудовано безліч промислових підприємств, серед яких — електростанції, меблеві, взуттєві й трикотажні фабрики, заводи з ремонту танків, вагонів і автомобілів, виготовлення всіляких вимірювальних та радіоприладів, хліба, м’ясної і молочної продукції… Доля цих будівель склалася по-різному: частина і нині функціонує, частина переобладнана, а частина — знесена. Індустріалізація відобразилась в архітектурі Києва, а стилістичні зміни з’явились і в промислових об’єктах. Промисловість, як і решта архітектури, пройшла шлях від конструктивізму до сталінського ампіру.

Модератор: історик Вадим Назаренко.

Лекції пройдуть в онлайн-форматі на Facebook-сторінці «Соцпортал».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.