Кур’єри сервісу доставки Glovo таки домоглися виконання однієї зі своїх вимог. Після серії акцій протесту, а також нещасних випадків на дорозі, під час одного з яких загинув 20-річний Михайло Іванов, компанія обіцяє страхувати життя та здоров’я кур’єрів. Відтепер у разі ДТП кур’єри зможуть звернутися по відшкодування медичних витрат на суму до 150 000 гривень. Страхові послуги надаватиме міжнародна компанія «УНІКА».

Тим не менше, піти на такий крок компанія була скоріше змушена. Причинами стали як смертельне ДТП за участі «гловера», так і конкуренція з іншими службами доставки, що вже мають такі договори. Більше того, за словами юриста Віталія Дудіна, правила Glovo і так передбачають, що кур’єри мають бути застраховані. Правда, обов’язок мати страховку (до речі, як і обов’язок сплачувати податки з прибутку) договір покладає на самого кур’єра, тоді як Glovo мала б просто контролювати його виконання.

«Страхування за договором покриває лише частину ризиків — наприклад, ушкодження здоров’я внаслідок ДТП. Навряд чи там згадано у якості страхового випадку хворобу чи вагітність і пологи. Таке страхування не дозволить визнати ДТП нещасним випадком, пов’язаним із виробництвом, і отримувати компенсацію від держави чи компанії Glovo», — каже Дудін. Не мають великих очікувань від нововведень і самі «гловери», основні вимоги яких — повернення до попередньої системи преміювання та офіційне визнання кур’єрів найманими працівниками — так і не були виконані. Навіть попри страхування своїх кур’єрів, Glovo продовжує вважати їх користувачами додатку, а як працюватиме система страхування в таких умовах — до кінця не ясно. «Поки не відбулося страхового випадку, важко про щось говорити. Адже для того, щоб когось застрахувати, потрібно його хоч якось оформити. А Glovo цього не зробили. Може, вони взагалі лише сумки застрахували?», — ділиться сумнівами один із кур’єрів, що брав активну участь у протестах.

Нагадаємо, що у липні цього року Верховний Суд Іспанії (у якому, згідно з договором, мають вирішуватися всі спірні питання, у тому числі й за участі українських «гловерів») визнав кур’єра Glovo працівником. А Європейський Парламент у своїй директиві визнав базовий набір трудових прав за працівниками таких сервісів, а обмеження доступу до сервісу (бан) прирівняв до звільнення. Детальніше про юридичні аспекти роботи Glovo ви можете дізнатися зі статті «Одним кліком. Чому кур’єрам час натиснути на Glovo-Україна».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.