Вчора, 10 вересня, законодавці штату Каліфорнія прийняли закон, що вимагає від компаній, подібних до Uber та Lyft, вважати своїх підрядників офіційними співробітниками. Цей закон суттєво підважить становище гігантів цифрової економіки і, як можна сподіватися, сприятиме посиленню критики непевності та незахищеності, що стають дедалі більш характерними для праці в останні роки.

Закон, який запропонувала демократка Лорена Гонсалес, отримав 29 голосів «за» із 40 у Сенаті штату. Він стосуватиметься всіх компаній, що працюють через мобільні додатки. Згідно з законом, ці компанії повинні будуть визнати всіх, хто виконує для них роботу, своїми офіційними співробітниками, а не незалежними підрядниками, у разі, якщо компанія в той чи інший спосіб здійснює контроль за виконанням роботи, а їхня праця становить основну суть бізнесу.

Губернатор штату Гевін Ньюсом схвалив законопроект цього місяця і, за очікуваннями, підпише його після того, коли його схвалить Асамблея штату (що, радше за все, буде формальністю). Відтак закон набуде чинності з 1 січня 2020 року. 

Важливо, що закон може впливати й на інші штати США. Так, за прийняття закону бореться і коаліція профспілок у Нью-Йорку, де вже було прийнято закон, що гарантує мінімальну оплату праці для водіїв сервісів для поїздок, проте все ще не визначає цих водіїв як офіційних співробітників відповідних компаній. У свою чергу, подібні закони, що не отримали достатньо підтримки для ухвалення у штатах Вашингтон та Орегон, можуть знову повернутися до порядку денного. 

У Каліфорнії закон покращить становище близько мільйона працівників. Тенденції до аутсорсингу персоналу та виникнення парасолькових компаній-посередників послабляли становище працівників десятиліттями, позбавляючи їх статусу офіційно працевлаштованих, а разом з ним — і таких базових гарантій, як мінімальна заробітна плата, соціальне страхування та виплати по безробіттю. Відтепер водії сервісів для поїздок, кур’єри, двірники, ті, хто працює на будівництві й у салонах краси знову будуть категоризовані як офіційні співробітники. 

Немає сумнівів, що ухвалений закон загрожує компаніям, які побудували свій капітал у неконтрольованих умовах цифрової економіки. Компанії, що створили додатки для райд-шерінгу, доставки їжі, вигулу собак збудували свій бізнес на недорогій, незахищеній і, головне, «незалежній» праці. Uber та Lyft, які мають сотні тисяч водіїв у Каліфорнії, заявляють, що робота на основі підряду нібито забезпечує людям гнучкість. Насправді ж визнання таких людей співробітниками — серйозна загроза для подібних бізнес-моделей. 

Законодавці Каліфорнії підкреслюють, що цей закон має встановити нову планку для захищеності працівників у всій країні і змусити власників такого бізнесу переосмислити свою залежність від «незалежних підрядників». 

«Сьогодні так звані цифрові компанії подають себе як інноваційне майбутнє. Майбутнє, у якому компанії не платять за соціальне забезпечення чи охорону здоров’я працівників. Але давайте будемо чесними: немає нічого інноваційного в невиплаті належного за виконану працю», — заявила державна сенаторка від демократів Марія Єлена Дуразо.

Проте частина компаній не припинять боротьби проти закону. Так, Uber, Lyft і DoorDash вже пообіцяли витратити 90 мільйонів доларів на підтримку ініціативи прямого голосування під час місцевих виборів за пропозицію, яка фактично пропонує не поширювати на них дію цього закону. Представники Uber також заявили, що будуть оскаржувати законність такої класифікації своїх водіїв у суді штату.

Не так давно у Великобританії компанія Uber оскаржила рішення трудового трибуналу про те, що водії, які працюють на них, повинні бути категоризовані як співробітники, мати право на мінімальну заробітну плату та відпустку. Очікується, що Верховний Суд країни заслухає аргументи компанії у цій справі наступного року.

Джерело: The New York Times

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.