У результаті загальнонаціонального страйку компанія General Motors втратила 1 мільярд доларів США і була змушена піти на поступки. 

Найдовший загальнонаціональний страйк за останні 10 років розпочався 16 вересня. Об’єднана профспілка автобудівників, невдоволена переговорами з General Motors, закликала своїх членів та членкинь зупинити роботу. В результаті вимушеного простою більш як 30 заводів, компанія зазнавала щоденних збитків від 50 до 100 мільйонів доларів США. 

Ключові вимоги профспілки стосувалися зарплатні, пенсійного забезпечення та анонсованого компанією закриття п’яти фабрик у США та Канаді. Зокрема, профспілка особливо звертала увагу на необхідність переведення тимчасових робітників та постійні контракти та збільшенні відрахувань на пенсійні рахунки робітників. Боротьба проти закриття відомої фабрики в містечку Лордстаун (штат Огайо), яке може призвести до втрати 1400 робочих місць, стала однією з найбільш важливих частин протесту. 

Деталі домовленості між менеджментом General Motors та профспілковими лідерами наразі точно не відомі. Варто зазначити, що угода має бути затверджена на голосуванні членів профспілки. Якщо більшість з 48 тисяч робітників з членським білетом висловляться проти, страйк продовжиться. 

Суттєва зміна тренду

Страйк робітників General Motors став найбільшим у Сполучених Штатах за останні 12 років. У 2007 році робітники «Дженерал моторз» також перестали працювати. Втім, суттєва різниця полягає в тому, що тоді страйк продовжувався 3 дні, тоді як нинішній триває вже більше місяця. 

Нинішній страйк є важливим символічно, адже показує зміну тренду. Останні декілька десятиліть членство в профспілках більшості країн «першого світу» падало, а робітнича протестна активність зменшувалася. Тим не менш, останніми роками тренд суттєво змінився: наймані працівники дедалі частіше зупиняють свою роботу на знак протесту. Зокрема, Міжнародна організація праці відзначала, що кількість робітників-страйкувальників подвоїлася за останні два роки. 

У США, до прикладу, 485 тисяч робітників зупиняли свою роботу на знак протесту лише минулого року. Ця цифра стала найбільшою з 1986-го. Масові страйки вчителів в Аризоні, Оклахомі та Західній Вірджинії, зокрема, прогриміли на всю країну. 

Джерела:

After losing more than $1 billion, GM makes a deal with striking workers

GM workers will go on strike, the latest stoppage in a global trend of large-scale labor action

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.